Окупаційна влада хоче вкрасти цьогорічний врожай на Херсонщині

Окупаційна влада хоче вкрасти цьогорічний врожай на Херсонщині

Окупаційна влада хоче вкрасти цьогорічний врожай на Херсонщині
. Фото: Суспільне Херсон

Так звана "влада" на Херсонщині оголосила про свій намір зібрати врожай озимих зернових. Вже домовилися про вивезення до Російської Федерації. Зерно, яке було зібрано в області раніше, окупаційна влада почала вже вивозити до Криму.

За словами голови Херсонської облради Олександра Самойленка всі озимі на полях області зійшли і є непогані перспективи врожаю цих культур.

"Окупанти захопили майже всі хлібоприймальні пункти. Це елеватори, які знаходяться на території Херсонської області. Повну кількість зерна, яка зберігається, ми не можемо сказати. Але з впевненістю можемо сказати, що у великому обсязі вивозиться зерно на територію Криму та інших регіонів", - говорить Самойленко.

За словами фермера з Херсонщини, місцеві аграрії провели всі необхідні підготовчі роботи для гарного врожаю. Але зібрати його в області зараз проблематично.

"Дуже велика проблема – це комбайни для збирання, тому що на Херсонщині їх фактично немає. Не засіяними залишається близько 30 % полів. Але й ті, що посіяні, десь половина не доглядаються, вони заросли бур’янами, не поливаються та вражаються шкідниками", - розповів аграрій.

Фермер каже, врожай можна буде зібрати з третини полів на Херсонщині.

Що відомо:

  • Через війну в Україні у світі зросли ціни на зерно. Бойові дії вже призвели до непрямого тиску на ціни на зерно у світі. РФ продовжує блокувати українські порти, це призводить до нестачі поставок і до подальшого зростання цін на багато основних продуктів, йдеться у повідомленні британської розвідки.
  • Представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік повідомив, що в портах України через війну заблоковано майже 4,5 мільйона тонн зерна, а залізниці недостатньо для експорту.
  • До Росії з тимчасово окупованих територій України вивезли вже близько 400 тисяч тонн зернових, а росіяни погрожують фермерам забрати ще як мінімум 70% майбутнього врожаю. За даними української розвідки, значна частина вивезених з України зернових перебуває на суховантажних суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря. Найбільш вірогідна країна призначення вантажу — Сирія.
  • Як раніше повідомляв перший заступник очільника Мінагрополітики Тарас Висоцький, до війни Україна постачала 10% світового експорту пшениці, понад 15–20% ячменю, понад 50% соняшникової олії. Україна обмежила експорт деяких зернових на час війни.
  • Туреччина веде непублічні переговори з Росією та Україною для розблокування експорту українського зерна через протоку Босфор у Чорному морі, повідомив інформагентству Reuters турецький високопосадовець на умовах анонімності.
  • Масштабна продовольча криза у зв’язку із блокуванням Росією українських портів може загрожувати країнам світу вже у липні, заявив президент Володимир Зеленський 27 травня під час виступу в індонезійському аналітичному центрі Foreign Policy Community of Indonesia.
  • У зруйнованому Маріуполі російські окупанти почали відновлювати залізницю аби вивозити зерно та металопрокат, які зберігались у морському порту.
  • Росія почала отримувати з окупованої своїми військами Херсонської області урожай попереднього року.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок