"Поїхали, щоб розвиватися". Тренер України Крастіньш заступився за волейболістів, що грали у РФ під час війни

"Поїхали, щоб розвиватися". Тренер України Крастіньш заступився за волейболістів, що грали у РФ під час війни

"Поїхали, щоб розвиватися". Тренер України Крастіньш заступився за волейболістів, що грали у РФ під час війни
. CEV

І вважає недоцільною критику тієї частини гравців збірної України.

Чоловіча збірна України з волейболу провела перший офіційний матч у 2022 році. Українські волейболісти розпочали виступи у Золотій Євролізі перемогою над Хорватією у чотирьох сетах.

Матч проти Хорватії став першим для частини волейболістів, які отримали виклик з команд чемпіонату України. Через повномасштабне вторгнення Росії змагання були спочатку призупинені, а потім достроково завершені - з визначенням чемпіонів у чоловічій та жіночій першостях.

Слухайте епізод подкасту "Коментаторська" - про зупинку спорту в Україні, а також про моделі відновлення українських чемпіонатів.

Крім гравців з чемпіонату України, до складу збірної на Золоту Євролігу увійшли й волейболісти, які під час війни виступали у Росії. Зв'язуючий Юрій Синиця лише на початку березня розірвав контракт з російським "Югра-Самотлор", тоді ж Росію покинув і догравальник Ілля Ковальов, який вже встиг підписати договір з французьким "Сен-Назером".

Головний тренер збірної України Угіс Крастіньш висловив свою думку з приводу волейболістів, які ще залишалися у російських клубах на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Крастіньш передусім звернув увагу на те, що усі ці гравці припинили співпрацю з російськими клубами після повномасштабного вторгнення Росії. І заступився за волейболістів, які через це потрапили під критику.

"Перш за все, що я можу сказати про цю ситуацію, вона складна з одного боку, але, як відомо, ці гравці розірвали свої контракти [з російськими клубами]. Жоден з них не має ніяких зв'язків з російськими клубами. Зараз ми говоримо, хто це зробив перший, хто другий... На мою думку, це сильні рішення, тому що ніхто не знав, як розвиватиметься війна", - сказав Крастіньш в інтерв'ю YouTube-каналу "Даня".

"Вважаю, що головне є те, що вони розірвали контракти з російськими клубами, і ніхто з них там більше не грає. Що трохи складно для мене [зрозуміти], так це те, що деякі люди це не сприймають. Зараз у цій військовій ситуації уся Європа, увесь світ, усі мої друзі, з якими я розмовляв, допомагають Україні тим чи іншим чином. Ми намагаємося допомогти українцям. Тож коли уся Європа і увесь світ об'єднані для цього, то сварки в Україні між своїми громадянами - мені це важко сприймати".

На думку головного тренера збірної України, волейболісти взагалі там виступали не заради великих сум у контрактах, а передусім, щоб розвиватися як спортсмени.

"Про це складно говорити, тому що ми не можемо це роз'єднати ці речі. Добре, хлопці пішли у російський чемпіонат, щоб розвиватися, а не тому що там, як кажуть, "шалені гроші". І зараз кидатися у них камінням через це - я не схвалюю таке".

Ковальов та Синиця перед стартом Золотої Євроліги-2022 пояснили причину, чому неодразу розірвали контракти з російськими клубами. Ковальов відзначив, що не зміг одразу ж припинити співпрацю, оскільки команда вже виїхала на матчі, тож лише після повернення повідомив, що більше за неї не виступатиме, зігравши востаннє 28 лютого.

Що відомо

  • На початку березня міжнародна федерація волейболу відсторонила Росію та Білорусь від змагань через війну РФ в Україні. А також позбавила Росію права на проведення чемпіонату світу-2022 з волейболу.
  • Через відсторонення Росії право зіграти на чемпіонаті світу з волейболу отримала Україна - завдяки своєму місцю у рейтингу.
Читайте також: Збірна України зіграє на чемпіонаті світу з волейболу замість дискваліфікованої Росії
На початок