“Крок за кроком”. Як переселенцям з Костянтинівки скандинавська ходьба допомагає долати труднощі війни

“Крок за кроком”. Як переселенцям з Костянтинівки скандинавська ходьба допомагає долати труднощі війни

“Крок за кроком”. Як переселенцям з Костянтинівки скандинавська ходьба допомагає долати труднощі війни
. Учасники клубу зі скандинавської ходьби “Крок за кроком”, фото Тетяни Муравєй

Керівниця костянтинівського клубу зі скандинавської ходьби “Крок за кроком” Тетяна Муравєй розповіла Суспільному історії тих, хто виїхав з міста й продовжує займатися улюбленою справою. А також про те, як скандинавська ходьба допомагає переселенцям підняти настрій та підтримувати фізичну форму.

Виїзд з Костянтинівки

Учасниці клубу "Крок за кроком" підтримують зв'язок один з одним та продовжують займатися скандинавською ходою, попри те, що зараз вони вимушено роз'їхалися по різних містах та країнах. Їх єднає спільне захоплення, каже Тетяна.

"Ми підтримуємо зв'язок один з одним у чаті нашого клубу “Крок за кроком”, допомагаємо один одному корисними порадами у цей складний воєнний час. І, звичайно ж, не забуваємо про наше улюблене захоплення – це скандинавська ходьба. Намагаємося, де б ми не перебували, підтримувати цей напрямок і займатися. Ба більше – розвивати його".

Історії тих, хто виїхав та продовжує займатися

Практично всі членкині клубу, хто виїхав з Костянтинівки, взяли з собою скандинавські палиці. Облаштувавшись на новому місці, вони майже одразу поновили свої заняття та ще й почали залучати до активностей нових знайомих.

"Людмила зараз в Дніпрі. Скандинавські палиці з нею, ходить там парком. Там відносно спокійно, хоча під час війни безпечного місця годі й шукати. Вона там займається зі своєю подругою. Я перебуваю в Києві й теж взяла з собою скандинавські палиці. Коли я гуляю у садочку з онуком, то і діткам, і їхнім батькам розповідаю про цей вид спорту".

Дехто із "скандинавочок" виїхали з рідного міста у справах.

"Алла Омельченко, наприклад, зі своєю дочкою Вікторією зараз живуть на Вінниччині. Вони взяли участь у конкурсі й виграли грант на підтримку переселенців. Незабаром куплять скандинавське знаряддя й організують уроки, куди запрошуватимуть людей, що також вимушено гостюють у тому регіоні. Скандинавська хода, за задумом авторів, має відволікти їх від думок про війну, полегшити емоційний стан".

Що з тими, хто лишився у Костянтинівці?

Ті, хто лишилися у Костянтинівці не кидають улюбленого хобі. Коли у місті тихо вони збираються групою і тренуються.

"Вони навіть зараз продовжують у парку Ювілейному зустрічатися по вихідних. Проводять заняття та спілкуються. Гуртом долати труднощі легше. Так вони підтримують один одного. У чаті потім викладають фото, а ми хоча б одним оком, маємо змогу побачити і друзів, і місто, за якими дуже сумуємо".

Змагання, які не відбулися через війну

У травні в Костянтинівці мали пройти змагання зі скандинавської ходьби, де мали виступати не тільки місцеві спортсмени, а й учасники з Покровська та Бахмута, – сумно констатує очільниця клубу.

"Плани були, але не судилося. Втім, ми сподіваємося, що все попереду, все буде добре, і ми продовжимо займатися та брати участь у таких змаганнях".

Про клуб “Крок за кроком”

Клуб "Крок за кроком" у Костянтинівці був заснований у 2018 році. Його учасниці неодноразово ставали призерками обласних та всеукраїнських змагань. Останнім часом до спільноти потяглися й школярі.

"Учасників клубу – понад 20. У нас чотири локації у місті було. Хтось регулярно займався, хтось приходив на вихідні. Найстаршому члену клубу – 75 років, найменшій – 10 років".

Про користь скандинавської ходьби

Скандинавська ходьба дуже добре впливає на емоційний стан. Люди зустрічаються, спілкуються, активно займаються. Має позитивний вплив вона й на загальне самопочуття, бо покращує кровообіг, зміцнює опорно-рухову систему, підвищує імунітет. А ще це нескладно і доступно для будь-якого віку.

"Коли на заняття приходять переселенці – сумні, невеселі, засмучені, після тренувань інструктори бачать зміни у їхньому загальному стані. Вони веселішають, стають бадьорими. Тобто скандинавська ходьба добре впливає на психоемоційний стан".

Надії на майбутнє

Доля всіх розсіяла Україною, хтось навіть виїхав за кордон. Але всі стараються не кидати тренувань.

"Сподіваюся, що зустрінемося незабаром. Усе закінчиться і ми знову будемо разом займатись, брати участь у змагання і перемагати", – розповіла Тетяна.

Читайте також

Лікарі повернули зір: переселенка з Донеччини змогла побачити доньку за два місяці після народження

Адаптація пухнастих переселенців. Краматорчанин опікується 11 котами, яких евакуював разом з сім'єю

Психологиня з Лисичанська надає допомогу переселенцям у Хмельницькому

“Ми бачимо постійні обстріли”. На Луганщині група волонтерів розвозить гуманітарну допомогу та евакуює людей

"Їхали два дні та дві ночі". Історія евакуації вихованців Луганського обласного будинку дитини

Читайте всі новини Донбасу в Telegram та Viber

На початок