Через війну в Україні ціни на паливо й продовольство ростимуть до кінця 2024 року — Світовий банк

Через війну в Україні ціни на паливо й продовольство ростимуть до кінця 2024 року — Світовий банк

У результаті розв’язаної Росією війни в Україні ціни на енергоресурси й продовольство у світі ростимуть до кінця 2024 року й досягнуть "історично високих показників". Про це йдеться у звіті "Огляд ринків споживчих товарів" Групи Світового банку, оприлюдненому 26 квітня.

За прогнозами аналітиків Світового банку, ціни на енергоносії у 2022 році зростуть на понад 50% і лише протягом 2023-24 років дещо вирівняються. На майже 20% цьогоріч зросте вартість сільськогосподарської продукції та металів.

Зокрема ціна нафти марки Brent, яка вважається еталонною, через порушення логістики й виробництва триматиметься на рівні в 100 доларів за баррель у 2022-му, тобто на 40% більше, ніж у 2021-му — це буде найвище значення з 2013 року. Ціни на природний газ у Європі своєю чергою зростуть на 50%, а на вугілля — на 80%.

Вартість пшениці, як очікується, у 2022 році зросте на понад 40% проти минулорічного рівня й стане рекордною в номінальному вираженні. Це, вказують аналітики Світового банку, вплине на країни-експортери продовольства — передусім Росію та Україну.

Назагал ціни на споживчі товари в найближчі три роки триматимуться на рівні, вищому за середньорічні протягом останніх п’яти років. Якщо ж війна Росії в Україні затягнеться, вартість товарів може зрости (й, відповідно, коливатися) ще більше.

"Це найбільший шок на ринку споживчих товарів із 1970-х років. Як і тоді, шок посилюється зростанням обмежень у торгівлі їжею, паливом і добривами. Ці події збільшують імовірність стагфляціїТермін, що використовується для позначення кризового стану економіки, при якому стагнація у виробництві відбувається одночасно з інфляцією.", — прогнозує віцепрезидент Групи Світового банку з питань збалансованого розвитку Індерміт Ґілл.

Читайте також: Війна в Україні загрожує економіці країн Латинської Америки — Reuters

Що відомо

  • Через повномасштабну війну Росії в Україні Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз зростання світової економіки. МВФ очікує, що 2022 та 2023 роки світова економіка зросте на 3,6%. Це різке уповільнення порівняно із зростанням на 6,1% у 2021 році.
  • Україна запросила в Міжнародного валютного фонду п’ять мільярдів доларів щомісячної допомоги протягом наступних трьох місяців для підтримання функціонування власної економіки. МВФ спільно з партнерами працює над забезпеченням фінансування.
  • Світовий банк надасть Україні 4,8 мільярда доларів на відбудову країни у відповідь на звернення президента Володимира Зеленського. Перед тим президент України на сесії Світового банку заявив, що Україна потребує $7 млрд щомісяця зараз і сотні мільярдів на відбудову.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 62. Текстовий онлайн

Українські біженці можуть сприяти розвитку економіки ЄС — представник МВФ

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок