Російські медалісти Олімпіади-2022 зустрілися з Путіним: хто був присутній

Російські медалісти Олімпіади-2022 зустрілися з Путіним: хто був присутній

Російські медалісти Олімпіади-2022 зустрілися з Путіним: хто був присутній
. Getty Images

Російські спортсмени знову відвідали провладний захід, де розповідали про "силу й велич" Росії, а Путін обурювався "абсурдності" санкцій.

У Кремлі відбулася зустріч російських призерів зимових Олімпійських ігор-2022 у Пекіні з президентом Росії Владіміром Путіним, де їх відзначили державними нагородами. З початку повномасштабного вторгнення в Україну, яке РФ розпочала 24 лютого, це вже друга велика державна подія, в якій беруть участь російські спортсмени.

18 березня низка чинних і колишніх атлетів Росії відвідали провоєнний концерт-мітинг на "Лужніках", присявечний роковинам незаконної окупації Криму. На формі спортсменів була зображена літера "Z", що є символом підтримки війни проти України.

Читайте також: У Росії не планують забирати право на проведення Всесвітніх ігор військовослужбовців серед кадетів-2022

Хто був присутній на зустрічі з Путіним у Кремлі

Особисту зустріч із Путіним організували лише для чемпіонів останніх Олімпійських ігор. Перед цим спортсмени мали відсидіти 10-денний карантин.

До президента РФ прийшли дев'ятеро із запрошених 15 російських олімпійців: лижники Вєроніка Стєпанова, Дєніс Спіцов і Алєксєй Чєрвоткін та шестеро фігуристів – Каміла Валієва, Марк Кондратюк, Вікторія Сініцина, Нікіта Кацалапов, Анастасія Мішина й Алєксандр Галлямов.

Щоправда, жоден із шістьох фігуристів офіційно ще не отримав золоті нагороди Олімпіади. Збірна посіла перше місце в командних змаганнях, проте через виявлений допінг у Валієвої ці результати не вважаються остаточними. Розслідування досі триває, і церемонія нагородження з коректними призерами відбудеться пізніше.

Сам Путін також згадав про ситуацію з допінгом, захистивши Валієву, яка в день зустрічі святкувала 16-річчя. Президент РФ вважає, що "такої досконалості неможливо добитися нечесно, за допомогою якихось додаткових засобів, маніпуляцій".

Читайте також: У Росії забрали етап Гран-прі з фігурного катання на сезон 2022/23: нові санкції ISU через війну в Україні

Спортсмени висловили подяку Путіну "за підтримку й любов до спорту".

"Росія — велика країна, велика спортивна держава. І, незважаючи на всі створені для нас труднощі й перепони, ми продовжимо перемагати й не здамо наші лідерські позиції", – заявив фігурист Нікіта Кацалапов, який раніше ділив тренувальний лід із українцями Олександрою Назаровою й Максимом Нікітіним під керівництвом Алєксандра Жуліна.

"Я – ровесниця століття, – сказала в промові лижниця Вєроніка Стєпанова. – Я народилася в січні 2001 року. На моїх очах Росія знову стала сильною, гордою, успішною. Не всім у світі це подобається. Це очевидно. Але ми на правильному шляху. І ми обов'язково переможемо, як перемогли на Олімпіаді".

Серед олімпійських чемпіонів не були присутні на зустрічі лижники Алєксандр Большунов, Сергєй Устюгов, Наталья Нєпряєва, Татьяна Соріна, Юлія Ступак, а також Анна Щербакова, яка є єдиною російською фігуристкою, яка офіційно виграла "золото" на Олімпіаді-2022. Відсутність Большунова пояснили операцією, а Щербакової – участю в льодовому шоу в Нижньому Новгороді.

Читайте також: Міжнародна федерація хокею відібрала в Росії право проводити чемпіонат світу-2023

Решта призерів Пекіна-2022, а також представники паралімпійської збірної, яку не допустили до Ігор, побували на загальній церемонії, де, зокрема, були біатлоністи Алєксандр Логінов, Максім Цвєтков, Едуард Латипов, Карім Халілі, Ульяна Нігматулліна, Крістіна Рєзцова, Іріна Казакєвіч і Свєтлана Міронова, а також фігуристи Євгєнія Тарасова й Владімір Морозов, які ходили й на концерт на "Лужніках", та Алєксандра Трусова.

Сам Путін також виступив перед спортсменами та назвав санкції, які вводять проти Росії й Білорусі "порушенням прав людини" і "абсурдом", що виник через залежність від "грошових мішків".

"Подальша комерціалізація паралімпізму й олімпізму – це, на жаль, шлях до деградації, – заявив Путін. – Росія постійно застерігала партнерів від застосування у спорті подвійних стандартів і принципу колективної відповідальності".

Читайте також: Усунений від змагань плавець Євгєній Рилов узяв участь у чемпіонаті Росії: як відреагувала FINA

Що відомо

  • Після повномасштабного вторгнення Росії за підтримки Білорусі в Україну Міжнародний олімпійський комітет рекомендував усунути РФ і РБ від змагань або надати їм дозвіл виступати під нейтральним статусом, а також заборонити проведення змагань у цих країнах.
  • Міжнародні спортивні федерації масово запровадили рекомендовані санкції. З останніх – у Росії забрали етап Гран-прі з фігурного катання та безстроково усунули всіх росіян і білорусів від змагань із ковзанярських видів спорту, а також забрали чемпіонат світу з хокею.
  • Спортивний комітет Верховної Ради України звернувся до МОК із закликом позбавити Росію та Білорусь членства в комітеті.
  • Деякі санкції проти РФ і РБ у міжнародній спортивній спільноті сприйняли негативно. Зокрема, чоловіча й жіноча тенісні асоціації засудили рішення Вімблдону запровадити бан для росіян і біорусів, назвавши це "дискримінацією". На думку, представників ATP і WTA, спортсмени не мають впливу на злочинні режими своїх країн.
  • На Олімпійських іграх-2022 Росія виступала без прапора та інших державних символів як покарання за масові порушення антидопінгових правил.
Читайте також: Вторгнення Росії в Україну, день 62. Текстовий онлайн
На початок