"Не підтримую цей бунт". Блашко - про зміни у керівництві федерації біатлону України

"Не підтримую цей бунт". Блашко - про зміни у керівництві федерації біатлону України

"Не підтримую цей бунт". Блашко - про зміни у керівництві федерації біатлону України
. Dmytro Yevenko

Біатлоністка наголосила, що вважає "передчасними" будь-які зміни через війну в Україні.

Федерація біатлону України отримає нового президента федерації. Володимир Бринзак, який очолював федерацію, не балотуватиметься на новий термін.

Читайте також: Володимир Бринзак покине пост президента Федерації біатлону України: перебуває на ньому з 1998 року

На посаді президента федерації Бринзак перебував 24 роки. Його переобрали у 2018-му на новий 4-річний термін, який підходить до завершення у травні.

Однією з головних причин такої позиції Бринзака став його конфлікт з біатлоністами. У квітні низка спортсменів, серед яких Дмитро Підручний, Богдан Цимбал, Антон Дудченко репостили допис, у якому президент федерації біатлону України був звинувачений у брехні щодо виїзду натуралізованих біатлоністок у Росію.

Читайте також: Три натуралізовані росіянки виїхали з України під час війни. Біатлоністи кажуть про брехню Бринзака

Дар'я Блашко, яка "зустріла" повномасштабне вторгнення Росії у Чернігові, але змогла виїхати з міста, висловила в інтерв'ю XSport свою позицію щодо "бунту", який влаштували інші представники української збірної проти Бринзака.

Блашко вважає, що "бунт" проти чинного президента федерації біатлону вийшов радше емоційним. На її думку, в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну, пошук проблем та їхніх винуватців є не на часі.

"Чесно кажучи, я не підтримую цей бунт, оскільки зараз не той час, коли потрібно шукати якісь проблеми. Зараз навпаки потрібно об'єднуватися, щоб їх вирішити. Зараз у всіх багато емоцій насправді. Гадаю, цей бунт ніхто не планував, а більше зіграли емоції, оскільки всі на межі. Можу навіть сказати по свому стану, коли я була у Чернігові та зараз, коли у Словенії - це дві різні людини. Емоції накладають величезний відбиток, ти злишся, грають гормони. Вважаю, зараз не той час, коли потрібно радикально підходити до усіх питань, оскільки можна наробити багато помилок".

Доводячи свою позицію щодо Бринзака, біатлоністка нагадала, що президент федерації постійно вирішував проблеми, з якими до нього зверталися спортсмени.

"Які б не були відносини у спортсменів з Бринзаком, він багато всім допомагав: з житлом, з доплатами, з другими зовсім різними питаннями. Напевно, 95% спортсменів зверталися до нього зі своїми проблеми, і він їх вирішував як міг. Звісно, у всіх є косяки, бувають різні моменти. Тим не менш, потрібно пам'ятати, що питання вирішувалися. І біатлон за часів Бринзака став одним із передових видів спорту".

Читайте також: "Кілька разів думала, що можу померти". Біатлоністка Блашко - про втечу з-під обстрілів у Чернігові

При цьому Блашко погоджується: зміни у федерації біатлону України мали б відбутися. Але вважає, що вони мали проходити зовсім інакше.

"Так, зміни у будь-якому випадку мали б відбутися. Ніхто не вічний, але це можна було б вирішити більш м'яко. Але трапилося як трапилося, і зараз потрібно вирулювати з ситуації. Емоції згасають, залишається холодна голова, яка потрібна для ухвалювання рішень. У нас вийшли дві поспіль безмедальні Олімпіади, хоча у Пекіні результати були кращі, аніж чотири роки тому. Проте усі знають, які були проблеми під час сезону".

"У будь-якому випадку я не думаю, що ці зміни були б настільки радикальні, можна було підготувати якусь людину на посаду очільника федерації, щоб він вже прийшов з розумінням усіх процесів. Але зараз ми бачимо, що під час війни радикальні рішення ухвалюються не лише у федерації біатлону, але й в усій країні. Зараз усі рішення - або біле, або чорне".

Що відбулося у жіночій збірній України на початку війни

  • У середині лютого жіноча збірна України перебувала на навчально-тренувальних зборах на базі у Сянках, що на Львівщині, готуючись до етапів Кубка IBU.
  • За інформацією Суспільне Спорт, після початку бойових дій на території України збори було достроково завершено. На наступний день, 25 лютого, українські біатлоністки, які перебували на базі, вирушили до Тисовця, а ексросіянки Надія Бєлкіна та Анастасія Рассказова - до Тернополя, тоді як Ольга Абрамова, Катерина Бех і Оксана Москаленко у той ж день поїхали до Хуста, після чого залишили межі України і відправилися у Росію.
  • Президент федерації біатлону України, відповідаючи на питання щодо ексросіянок, стверджував, що вони перебували на початку війни вдома. Насправді ж вони мали взяти участь у продовженні сезону на Кубку IBU.
  • У підсумку Міністерство молоді та спорту звільнило чотирьох біатлоністок: Ольгу Абрамову, Катерину Бех, Оксану Москаленко, а також Дар'ю Сідорову, яка так і не дебютувала за Україну.
Читайте також: Четверта. Натуралізована росіянка Сідорова буде виключена зі збірної України з біатлону
На початок