"Як можна приїхати додому після згвалтування 10-річної дівчинки?" Блашко - про злочини армії РФ

"Як можна приїхати додому після згвалтування 10-річної дівчинки?" Блашко - про злочини армії РФ

Ексклюзивно
"Як можна приїхати додому після згвалтування 10-річної дівчинки?" Блашко - про злочини армії РФ
. biathlon.com.ua

Біатлоністка категорично засудила війну, а також звернула увагу на злочини, які здійснили російські військовослужбовці на території України.

Дар'я Блашко на початку повномасштабного вторгнення Росії перебувала у Чернігові - місті, яке зазнало серйозних обстрілів та атаки армії РФ. Але змогла виїхати з території міста і вже перебуває у словенській Поклюці, де відновила тренування.

Блашко розповіла в ексклюзивному інтерв'ю Суспільне Спорт про перші дні війни в Україні. А також про ставлення до ексросійських біатлоністок, частина з яких досі не висловилася щодо повномасштабного вторгнення Росії.

Читайте також: "Так говорити можуть лише люди в Маріуполі". Блашко - про мовчання ексросіянок щодо війни в України

Звернула увагу Блашко і на характер воєнних дій в Україні. Після звільнення територій Київщини, а також Чернігівщини та Сумщини було встановлено численні злочини проти цивільного населення: катування, згвалтування, мародерства.

Блашко зізналася, що їй важко усвідомити всі ті звірства, які вона бачить у мережі, та те, що вона бачила на власні очі в Чернігові.

"Війна у 21 сторіччі в центрі Європи - це як мінімум ганьба. Бажано, аби у 21 сторіччі все вирішувала дипломатія. Але раз уже все так сталось, то, чесно кажучи, кожна країна має право жити в межі своїх кордонів, зі своїм устроєм, зі своїм менталітетом. Навіть якби в Україні були ці так звані "бандерівці" чи націоналісти, значить, це вибір України, Україна так хоче жити. Якби люди були цим незадоволені, то вони б вийшли на вулиці та висловили свою позицію, як ми вже бачили це неодноразово".

"Я проти будь-яких війн, завжди треба вміти домовлятись. Але, як ми бачимо, не завжди це можливо, як виявилось. Ті звірства, що відбуваються, - це взагалі не вкладається в голові. І ці мародерства… Я не уявляю, як можна приїхати до своєї родини та принести всі награбовані речі. Як можна принести кросівки дитини, якої вже немає серед живих? Привезти це своїй дитині, аби вона носила! Чи як можна приїхати додому після того, як ти зґвалтував 10-річну дівчинку, якщо на тебе вдома чекає донька такого ж віку? Як можна їй спокійно дивитись в очі після цього? "

"Життя може ставити нас у різні ситуації, але це все-таки вибір кожної людини та військового, що перебуває на території України. Треба розуміти, що наказу щодо вчинення цих дій не було - аби грабувати та ґвалтувати. Це вибір кожного, тому думаю всі, хто це робив, будуть покарані. Навіть якщо не в суді, то життя воно таке, що покарає. Адже на чужому нещасті свого щастя не побудуєш. Це треба брати за правило по життю".

Читайте також: "Кілька разів думала, що можу померти". Біатлоністка Блашко - про втечу з-під обстрілів у Чернігові

Що відомо

  • Дар'я Блашко народилася у Білорусі. І до 2017 року представляла саме збірну Білорусі.
  • З березня 2019-го Блашко отримала право на виступи за збірну України. А з сезону 2019/20 почала активно залучатися до виступів на етапах Кубка світу.
  • У статусі української біатлоністки Блашко здобула "бронзу" у жіночій естафеті на чемпіонаті світу-2021. А також виграла бронзову нагороду у сезоні 2021/22 на етапі Кубка світу в Обергофі в одиночному міксті разом із Артемом Тищенком.
  • Найкращий результат Блашко в особистих гонках - 12-е місце у гонці переслідування на етапі Кубка світу в Контіолагті.
На початок