Шольц затримує постачання танків Україні — Politico

Шольц затримує постачання танків Україні — Politico

Шольц затримує постачання танків Україні — Politico
. Getty Images

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкладає ухвалення остаточного рішення про надання Україні високотехнологічних танків для війни з Росією, попри тиск з боку партнерів з правлячої коаліції, пише Politico.

Шольц зазначив, що для нього важливо координувати дії між партнерами з ЄС і НАТО, щоб гарантувати, що "ми надаємо таку військову підтримку в однаковий спосіб, і щоб ніхто не поспішав, включаючи Німеччину".

"Я вважаю, що це саме те питання, у якому для Німеччини було б серйозною помилкою відігравати особливу роль і йти особливим шляхом", – висловився німецький лідер під час виступу у Бундестазі з цього приводу.

План, що просувається віцеканцлером – міністром економіки Робертом Габеком та міністром закордонних справ Анналеною Бербок від "зелених" передбачає постачання в Україну близько 100 танків. Спочатку очікувалося, що відповідне рішення буде ухвалено цього тижня. Але зараз воно зависло, оскільки канцлер від соціал-демократів стверджує, що Німеччина має спочатку виробити спільну позицію із західними союзниками з ЄС і НАТО, перш ніж постачати важке озброєння.

Міністри закордонних справ країн НАТО обговорювали військову підтримку України в середу та четвер, але не запропонували жодної конкретики щодо постачання танків.

Голова комітету Бундестагу з європейських справ Антон Гофрайтер від партії "зелених" сказав, що Німеччина має демонструвати "лідерство" в ЄС та НАТО й не ховалася за спини інших країн. Голова комітету з оборони Бундестагу від Вільної демократичної партії Марі-Агнес Штрак-Циммерманн також закликала Шольца швидко схвалити постачання танків. Законодавці від правоцентристського Християнсько-демократичного союзу, головної опозиційної партії, також наполягають на постачанні танків.

Голова комітету Бундестагу із закордонних справ, соціал-демократ Міхаель Рот, зазначив, що хотів би, аби Німеччина знайшла спосіб просунутися вперед у реалізації постачання зброї Україні.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив у четвер, що Київ очікує від Берліна постачання танків "Мардер" "Леопард", а також зенітного танка "Гепард".

"Списки є, уряд Німеччини знає про них, але, на жаль, досі зберігає мовчання", – сказав Мельник.

Що відомо

  • Євродепутат від ФРН Міхаель Галер закликав у листі міністра оборони Німеччини Крістін Ламбрехт передати Україні танки "Магда", системи ППО С-400 та ПРО
  • Менш ніж за тиждень до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну канцлер Німеччини Олаф Шольц пропонував українському президенту відмовитися від євроатлантичних прагнень України.
  • Росія накопичує техніку і живу силу для наступу на Донбасі. Влада України закликала мешканців Донецької і Луганської областей евакуюватись. У Харківській області рекомендується виїхати жителям населених пунктів в Ізюмському напрямку, заявив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. За його словами, евакуювати Харків наразі немає потреби.
  • Заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич повідомив, що у РФ було дві стратегічні цілі: вийти на кордони Донецької та Луганської областей та захопити Київ. Він не виключив, що після перегрупування військ РФ, буде повторна спроба захопити столицю.
  • Президент Володимир Зеленський під час виступу перед депутатами парламенту Греції заявив, що Росія може спробувати знищити Одесу так само як Маріуполь.
  • Зеленський повідомив, що російські війська пішли з Київщини, бо не витримали відсічі і розраховують битись за Донбас.

Читайте також

Війна Росії в Україні. День 44. Текстовий онлайн

Розстріляний пам'ятник Шевченку, знищені багатоповерхівки. Як виглядає Бородянка після військ РФ

"Просто ходили по дворах і вбивали". Історії тих, хто вижив у Бучі

В інших звільнених містах кількість вбитих цивільних може більшою, ніж в Бучі — Зеленський

"Різанина в Бучі": Україна просить Міжнародний кримінальний суд приїхати на Київщину. Що відомо

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок