"Має функціональний імунітет": Венедіктова пояснила, чому Україна не відкрила справу проти Путіна

"Має функціональний імунітет": Венедіктова пояснила, чому Україна не відкрила справу проти Путіна

"Має функціональний імунітет": Венедіктова пояснила, чому Україна не відкрила справу проти Путіна
. Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Фото: ДБР

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова заявила, що Україна не може відкрити кримінальне провадження особисто проти президента РФ Володимира Путіна, оскільки в нього є функціональний імунітет.

Про це Венедіктова повідомила на брифінгу 28 березня.

"Я неодноразово заявляла, що найбільший воєнний злочинець століття – це Володимир Путін. Але чи відкрили ми проти нього кримінальне провадження? В нього функціональний імунітетФункціональний імунітет або функціональна недоторканість залишається чинною до завершення терміну повноважень президента РФ.. Виконуючи норми міжнародного права і національного права, ми не можемо відкрити конкретно це провадження, поки він є президентом РФ", — пояснила очільниця Офісу генпрокурора.

При цьому вона зазначила, що зі свого боку робить все, щоб зібрати всі необхідні докази для Міжнародного кримінального суду, але не може сказати, чи опиниться Путін на лаві підсудних. Водночас Венедіктова повідомила, що Україна розслідує провадження щодо збройної агресії Росії, в якій фігурують понад 200 осіб.

"Це воєнні злочинці високого рівня – міністри, депутати, члени їхнього Радбезу, сенатори. У цьому списку також пропагандисти, які своїми діями сприяли розпалюванню війни. Українські суди вже винесли свої рішення – арешт для цих людей. І тут вже питання до міжнародної спільноти", – сказала вона.

Венедіктова додала, що наразі українська сторона збирає докази щодо застосування Росією забороненої зброї та боєприпасів.

"Ми маємо докази в Одеській та Херсонській областях, де застосовуються касетні снаряди. Там вже підтверджені випадки з усіма необхідними експертизами. А також докази в інших регіонах, де також застосована заборонена зброя. По Києву ми працюємо", – сказала генпрокурорка.

Війна — усі останні новини

Що відомо

  • 25 березня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала з литовським та польським колегами угоду про створення спільної слідчої групи для розслідування агресії РФ та її воєнних злочинів на території України.
  • Десять європейських країн розпочали свої розслідування військових злочинів армії РФ проти України.
  • У Гаазі 16 березня відбулося засідання Міжнародного суду ООН на якому оголосили рішення за запитом про запровадження тимчасових заходів у справі "Україна проти Росії" щодо геноциду. Відповідно до рішення суду, Росія має негайно призупинити всі військові дії в Україні та зупинити будь-які військові чи нерегулярні збройні формування під її контролем чи впливом. Також суд ухвалив, що обидві сторони мають утримуватися будь-яких дій, які можуть погіршити чи продовжити спір і ускладнити подальший розгляд справи. Водночас голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що є підстави вважати, що РФ не виконає рішення Міжнародного суду ООН.
  • 17 березня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія не буде виконувати приписи судової інстанції ООН.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що головний прокурор Міжнародного кримінального суду у Гаазі Карім Хан почав роботу в Україні для збору доказів воєнних злочинів РФ.
  • Сенат США 15 березня одноголосно ухвалив резолюцію, яка засуджує президента Росії Володимира Путіна як воєнного злочинця.

Читайте також

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

"Це не просто війна. Усе набагато гірше" — Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам

Вторгнення Росії в Україну. День 33. Онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок