"Це не просто війна. Усе набагато гірше" — Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам

"Це не просто війна. Усе набагато гірше" — Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам

Важливо
"Це не просто війна. Усе набагато гірше" — Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам
. Президент України Володимир Зеленський, фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський дав перше після початку війни велике інтерв'ю російським журналістам. Роскомнагляд вже вимагає від російських ЗМІ відмовитися публікувати інтервʼю.

З президентом України розмовляли головний редактор "Медузи" Іван Колпаков, головний редактор телеканалу "Дождь" Тихон Дзядко, журналіст Михайло Зигар (він також передав Зеленському одне запитання від головного редактора "Новой газети", нобелівського лауреата Дмитра Муратова) та спеціальний кореспондент "Коммерсанта" Володимир Соловйов (не плутати з однойменним пропагандистом).

Про що розповів Зеленський. Наводимо основні тези:

  • Маріуполь заблокований російськими військовими, замінований порт. Гуманітарна катастрофа в місті, бо гуманітарні конвої не можуть заїхати — росіяни обстрілюють вантажі, водіїв вбивають. Водночас всередині міста залишаються наші військові. Українська сторона просила росіян дозволити вивезти трупи. "Нам не дали вивезти ні трупи, ні поранених, нікого", — сказав Зеленський. Тіла і російських військових, і українців лежать на вулицях.
  • Про загиблих та полонених росіян. Є списки полонених, усі списки є і в російської сторони, бо сторони звертались одна до одної щодо обміну. Необов'язково чекати кінця війни, і "збирати" полонених — я за те, щоб обмін відбувся зараз, тих, кого є. Щодо загиблих — "ми хочемо їх передати, ми не хочемо тримати трупи". "Я не впевнений, що їм (російській делегації) потрібні ці списки". "Це страшно. Коли є таке ставлення до своїх — яке тоді ставлення до інших".
  • Про ставлення до росіян. Ставлення погіршилося у всього населення. Безповоротно. У 2014-му було сподівання, що це закінчиться. Тепер, за цей місяць відбувся глобальний, історичний, культурний розкол. Світовий. Це не війна. Я вважаю, що це все набагато гірше. Сталось розчарування, яке перейшло в ненависть.
  • Про бойкот самими росіянами проти війни. Фрази "нас не почують" не працюють. Коли (в Україні) помирають, вам має бути як мінімум дискомфортно.
  • Мовне питання. Найгірше російській мові зробив Володимир Путін. Люди будуть соромитись говорити російською.
  • "Денацифікація та демілітаризація". Ми взагалі не обговорюємо це (на переговорах України та РФ). Я сказав, що ми взагалі не сядемо за стіл, якщо говоритимемо про якусь "демілітаризацію" і якусь "денацифікацію". Для мене це абсолютно незрозумілі речі.
  • Гарантії безпеки. Це найголовніший пункт на переговорах. Це був перший важливий пункт для Росії, вони через це розпочали війну. Це зараз вони стали додавати пункти — а (спочатку) вони сказали, що розширюється НАТО. Щоб була безблоковість, щоб у конституції України була безблоковість. Нас цікавить, щоб була підписана угода про гарантії безпеки. Референдум — крок швидше, ніж змінити конституцію. Тільки народ може ухвалити рішення, що буде такий статус і гаранти. Референдум відбудеться протягом кількох місяців, а зміни до конституції відбуватимуться щонайменше рік відповідно до чинного законодавства. Мінімум рік. Але референдум неможливий, коли є присутність військ.
  • Про "паралельні" переговори. Усі ці роки і українська, і російська сторони, особливо і бізнес, і журналістика, і культурні діячі — вони постійно шукали ті чи інші виходи. Достукатися до Росії було неможливо. Сигнали ідуть від різних груп, зокрема є росіяни, які непублічно допомагають ЗСУ.
  • Про миротворців НАТО та озброєння. Ідея Польщі — вводити в Україну миротворчі сили. Я поки що не розумію до кінця цю пропозицію. Нам не потрібен заморожений конфлікт на території нашої держави, це я на зустрічі з польськими колегами пояснив. Щодо зустрічі міністрів оборони та міністрів закордонних справ із держсекретарем Блінкеном — номер один питання було щодо озброєння. Деталі не готові говорити.
  • Про нібито план силового вторгнення на Донбасі (що Росія позиціонує, як привід для наступу в якості "упереджувального" удару). Документи, які показує РФ — фейки. Зокрема, документ, де написано В. А. Зеленський (Зеленський — по-батькові Олександрович).
  • Нейтралітет та без'ядерний статус: Ми готові на нього йти. Цей пункт — пункт гарантій безпеки для України. Тому нас цікавить, щоб цей папір перетворився на серйозну угоду, яка буде підписана... Вона обов'язково має бути ратифікована парламентами країн-гарантів. І обов'язково має бути референдум в Україні.
  • Про моряків на острові Зміїний. Частина загинула, частина в полоні була. Їх обміняли, ми зробили два обміни. Ті хто загинув — вони для нас герої.
  • Про "біолабораторії в Україні". У нас їх немає, це анекдот.
  • Про бачення перемоги України. Максимально скоротити кількість жертв, скоротити терміни цієї війни. Вивести війська РФ на компромісні території – все, що було до 24 лютого, до нападу. Змусити Росію повністю звільнити територію неможливо, це призведе до третьої світової війни. Тому я й говорю: це компроміс. Поверніться туди, з чого все почалося, спробуємо вирішити питання Донбасу, складне питання Донбасу.
Змусити Росію повністю звільнити територію неможливо, це призведе до третьої світової війни. Поверніться туди, з чого все почалося, і спробуємо вирішити питання Донбасу.
  • Навіщо Путіну ця війна. На жаль, я вважаю, що його плани не стратегічні. Стратегія — це що буде через сто років із державою, яку він очолює чверть століття. Діти, онуки. [У Путіна] інший підхід. Щоб сьогоднішнє, щоб запам'ятали. Щоб був пам'ятник — Мавзолей, пам'ятник, грамота. Вважаю, що це є помилка. Але вважаю, що не його одного – помилка його оточення. Проблема у тому, як потім цим людям (ідеться про розкол Росією країн) уживатись.

Читайте також

"Феєрично боягузливо і ганебно": ОП — про заборону російським ЗМІ публікувати інтерв'ю з Зеленським

Вторгнення Росії в Україну, день тридцять другий. Онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

"Буча, Гостомель, Ірпінь стають другим Донецьким аеропортом". Що відбувається у Київській області

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

На початок