Зеленський закликав швейцарські банки заблокувати усі рахунки росіян

Зеленський закликав швейцарські банки заблокувати усі рахунки росіян

Зеленський закликав швейцарські банки заблокувати усі рахунки росіян
. Володимир Зеленський. Фото: Facebook

Президент Володимир Зеленський закликав Швейцарію заморозити активи й рахунки росіян, які розв’язали війну проти України.

Про це він сказав у зверненні до швейцарського народу.

"Так само як мені б хотілося, щоб українці жили, як швейцарці, так само я хочу, щоб ви були й стали, як українці у боротьбі проти зла. Щоб не було питання про банки, про ваші банки, де зберігаються гроші всіх тих, хто розв’язав цю війну. Це болісно і неприємно, але це також боротьба проти зла, щоб було повне заморожування активів цих людей, їх рахунків, це потрібно. Це є велика боротьба, і ви це можете", – заявив президент.

Також він наголосив на неприпустимості роботі іноземного бізнесу в РФ і підкреслив, що швейцарська компанія Nestle продовжує працювати в Росії.

"Я хочу, щоб усі ви, швейцарці, стали зараз, як усі ми, українці! Я хочу, що ми з вами зараз не втратили наш спільний шанс – шанс повернути мир, шанс зупинити будь-які війни у світі", – зазначив Зеленський.

Водночас він подякував швейцарцям за підтримку України й за те, що не залишились осторонь.

"Неможливо залишатися осторонь від того, що у 21-му столітті у центрі Європи на мирні міста летять сотні, ви чуєте, це правда – сотні ракет і авіабомб. Неможливо залишатися осторонь, коли армія найбільшої, хоч і тільки за розміром, держави у світі спрямовує весь свій вбивчий потенціал на руйнацію нас — руйнацію лікарень, звичайних шкіл, церков, університетів, житлових кварталів. Неможливо бути байдужим, коли вбивають дітей", – додав Зеленський.

Що відомо

  • У банках Швейцарії знаходиться до 213 мільярдів доларів збережень російського походження. Доступ до грошей російських можновладців можуть заблокувати через санкції.
  • 16 березня Швейцарія схвалила санкції проти ще понад 200 фізичних та юридичних осіб з РФ "у звʼязку із серйозними порушеннями міжнародного права Росією в Україні".
  • Згідно з розслідуванням "Схем", через один з інтернет-банків Швейцарії, який став популярним серед громадян Росії, можна розплачуватися карткою, яку випустили у РФ. Таким чином фактично банк дає змогу обходити санкції ЄС та США.
  • 6 березня Visa і Mastercard призупиняють всі операції в Росії. Про це йдеться у заявах цих компаній.
  • Раніше президент України Володимир Зеленський закликав українців у всьому світі тиснути на політиків та бізнес, аби країни припинили торгівлю з Росією.

Читайте також

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Вторгнення Росії в Україну, день двадцять четвертий. Онлайн

"Буча, Гостомель, Ірпінь стають другим Донецьким аеропортом". Що відбувається у Київській області

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок