Україна вперше у світі судиться за Конвенцією про фінансування тероризму – МЗС

Україна вперше у світі судиться за Конвенцією про фінансування тероризму – МЗС

Україна вперше у світі судиться за Конвенцією про фінансування тероризму – МЗС
. Фото: Еміне Джапарова під час брифінгу в Медіа Центрі Україна, 19 березня 2022 року, скрін екрану.

Україна стала першою державою у світі, яка судиться за Конвенцією про фінансування тероризму. Про це у суботу, 19 березня, повідомила заступниця міністра закордонних Еміне Джапарова під час брифінгу в Медіа Центрі Україна.

“Україна — перша держава у світі, яка судиться за Конвенцією про фінансування тероризму. Тому до результату розгляду цієї справи прикута увага не лише юристів-міжнародників з усього світу, а й великого кола держав-учасниць. У разі нашої перемоги Росію визнають державою-терористом”, — розповіла представниця МЗС.

Джапарова також розповіла, що Україна – друга держава у світі, яка позивається за Конвенцією з ліквідації всіх форм расової дискримінації. Раніше за цією Конвенцією, за її словами, без успіху судилась Грузія.

Що відомо

  • Міністерство внутрішніх справ розпочинає проєкт із відеофіксації всіх воєнних злочинів Росії, щоб кожен постраждалий українець зміг отримати компенсацію. Про це під час брифінгу 19 березня заявив радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, повідомляє Медіа Центр Україна. "Щоб потім Росія відшкодувала всю шкоду, наразі це сотні мільярдів доларів", — зазначив посадовець.
  • Росія хоче всидіти на двох стільцях одночасно. З одного боку, не виконувати обов‘язковий наказ Міжнародного суду ООН, а з іншого — продовжувати користуватися привілеями міжнародного права. Про це, коментуючи відмову РФ виконувати перше рішення Міжнародного суду ООН щодо війни в Україні, сказав речник МЗС України Олег Ніколенко.
  • Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія не буде виконувати приписи судової інстанції ООН, також він додав, що Україні та Росії ще далеко до підписання мирної угоди.
  • У Гаазі 16 березня відбулося засідання Міжнародного суду ООН на якому оголосили рішення за запитом про запровадження тимчасових заходів у справі "Україна проти Росії" щодо геноциду. Відповідно до рішення суду, Росія має негайно призупинити всі військові дії в Україні та зупинити будь-які військові чи нерегулярні збройні формування під її контролем чи впливом. Також суд ухвалив, що обидві сторони мають утримуватися будь-яких дій, які можуть погіршити чи продовжити спір і ускладнити подальший розгляд справи. Водночас голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що є підстави вважати, що РФ не виконає рішення Міжнародного суду ООН.
  • 16 березня Російську федерацію офіційно виключили з Ради Європи після 26 років членства.

Читайте також

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Вторгнення Росії в Україну, день двадцять четвертий. Онлайн

"Буча, Гостомель, Ірпінь стають другим Донецьким аеропортом". Що відбувається у Київській області

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок