"На 14 день війни місто живе" — Миколаївський міський голова

"На 14 день війни місто живе" — Миколаївський міський голова

"На 14 день війни місто живе" — Миколаївський міський голова
. Фото: Сергія Куропятника/Суспільне Миколаїв

Вночі проти дев'ятого березня у Миколаєві було тихо. Після ракетного обстрілу військами Російської Федерації, сьомого березня, у місті майже повністю відновлено водопостачання, теплопостачання та електропостачання.

Про це в ранковому ефірі телеканалу UA: Перший розповів Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

За словами Олександра Сєнкевича, військові РФ сьомого березня випустили по місту понад сто ракет "Град" та "Ураган".

"Після цього останнього обстрілу було зруйновано 64 будинки. Все це житлові будинки: багатоповерхівки та приватний сектор. Використовувались касетні снаряди. Тобто заборонені конвенціями світовими. Але вони були використані. Головна задача таких снарядів — вбивати живу силу. Фактично не було жодних об’єктів зруйновано військової інфраструктури. Хоча одна з ракет потрапила на одну з наших бригад. До їхнього гуртожитку", — розповів Олександр Сєнкевич.

Як розповів Олександр Сєнкевич, дві доби відбуваються відновлювальні роботи.

"Місто сьогодні живе. Вода є. Теплопостачання є. Відновлено майже у всіх пошкоджених районах. У нас було відключення чотирьох великих котелень. Газопостачання є. Електропостачання відновлюємо в деяких районах ще сьогодні будемо відновлювати. Можливо ще й завтра", — сказав Олександр Сєнкевич.

За словами мера міста, у Миколаєві залишається напруженість з готівкою у банкоматах.

"Є проблема з банкоматами. Я звернувся до керівництва ПриватБанку в місті Миколаєві стосовно того, що у нас організовано контакт — центр і люди повідомляють, де саме немає грошей. Чи де саме не вивезли сміття. Ми працюємо в такому ручному режимі через контакт-центр з банками. Пообіцяли, що наповнять банкомати", — розповів Олександр Сєнкевич.

Єдине і можливе сполучення вільне від окупанта, сказав Олександр Сєнкевич, це напрямок на Одесу.

"Зараз окупант намагається нас взяти в кільце. Фактично від Херсонської області. Місце, де в нас дорога з Херсону вони закривають в кільце. Вчора точились бої по Кіровоградському напрямку. Зараз вони намагаються навести переправи. Фактично вони не підходять дуже близько до міста наша артилерія обстрілює їх і знищує", — розповів Олександр Сєнкевич.

За словами Олександра Сєнкевича, з їжею місту допомагають іноземні партнери, а також західні області України.

Міський голова Миколаєва сказав, що всіх людей, які зможуть доїхати до Миколаєва пропустять на блокпостах приймуть і розмістять.

"У нас з деякими селами немає зв’язку. Якщо люди під’їжджають до наших українських блокпостів, звичайно передивляються їх до громадянства України та їх пропускають. Всі хто може доїхати своїм ходом вони можуть доїхати до Миколаєва. Але вчорашній випадок з обстрілом буса з вихователями дитячого садочку і зі смертю трьох вихователів показує нам те, що сьогодні це не так безпечно, як здавалося. Тому люди просто сидять в селах. Всіх, кому треба, ми приймаємо в Миколаєві і розміщуємо їх", — розповів Олександр Сєнкевич.

Що відомо

Читайте Суспільне Миколаїв у Telegram, Viber та Instagram.

На початок