Росію та Білорусь відсторонили від світового волейболу: коментар Федерації волейболу України

Росію та Білорусь відсторонили від світового волейболу: коментар Федерації волейболу України

Ексклюзивно
Росію та Білорусь відсторонили від світового волейболу: коментар Федерації волейболу України
. Збірна Росії з волейболу. Фото: CEV

Як вдалось цього домогтися – у коментарі для Суспільне Спорт.

Міжнародна федерація волейболу (FIVB) відсторонила Росію та Білорусь від участі в міжнародних змаганнях під своєю егідою, а також забрала в РФ право на проведення чемпіонату світу у 2022 році. Про це повідомила пресслужба організації.

Однак досягнути прийняття цього рішення було доволі непросто.

Федерація волейболу України стала першою організацією, що почала бити на сполох. За словами генеральної секретарки ФВУ Катерини Біляченко, українська сторона майже одразу надіслала листи до Міжнародної федерації волейболу та до Європейської конфедерації волейболу (CEV).

"Розумію, що спортсмени тут не винні. Але вся Росія та Білорусь винні за дії свого керівництва. Таким чином було прийнято рішення терміново надсилати листи в Європейську конфедерацію волейболу та в Міжнародну федерацію волейболу", – зауважила Катерина в коментарі для Суспільне Спорт.

Генеральна секретарка ФВУ підкреслила, що вимогами української федерації було відсторонення Росії та Білорусі від участі в міжнародних змаганнях, а також скасування проведення прийдешнього чемпіонату світу в Росії у 2022 році. Однак спочатку FIVB та CEV ніяк не відреагували на запит України.

Читайте також: Федерація волейболу України закликає відібрати у Росії проведення ЧС-2022

"На той момент відповіді не було, тому ми звернулись до всіх інших європейських федерацій з проханням підтримати нашу пропозицію. Далі почались перемовини з нашими «найближчими» країнами – це країни Балтії, Польща, щоб вони так само зі свого боку зв’язувались із іншими країнами та тиснули. Потім ми писали листа до зональних асоціацій і безпосередньо до учасників прийдешнього чемпіонату світу", – розповіла представниця ФВУ.

Уже 28-го лютого Європейська конфедерація волейболу виступила з заявою, що відсторонює Росію та Білорусь від змагань. Пізніше з території Росії перенесли матчі Ліги Націй, а вже 1-го березня Міжнародна федерація волейболу забрала в РФ право проводити світову першість та відсторонила і Росію, і Білорусь від виступів на турнірах під її егідою.

Читайте також: У Росії забрали право на проведення чемпіонату світу з волейболу серед чоловіків

При цьому Катерина Біляченко наголосила на тому, що ФВУ зверталась не лише до федерацій чи зональних асоціацій, а й контактувала напряму з гравцями. Зокрема, чималу допомогу в цьому питанні надав капітан збірної України Олег Плотницький, що виступає за італійську "Перуджу".

"В Італії загалом грає багато зірок світового волейболу, вони також підключились. Плотницький дуже сильно допоміг зі свого боку, дуже багато про це писали і в соціальних мережах – відеоролики та просто пости. Чимало волейбольних зірок одразу відмовились від участі в чемпіонаті світу, і далі, я так розумію, що федерації почали так само відмовлятись", – зазначила генеральна секретарка ФВУ.

Після відсторонення Росії та Білорусі від міжнародних змагань, на світовій першості з'явилось одне вакантне місце, адже його автоматично втратила Росія. Збірна Україна – перша претендентка на вільне місце, адже до цього вона зупинилась в одному кроці, аби відібратись. Зокрема, на чемпіонаті Європи в 1/8 фіналу Україна програла Росії (1:3), що завадило їй потрапити на вищі позиції у світовому рейтингу та відібратись на змагання за залишковими 12-ма квотами.

У коментарі для Суспільне Спорт президент Федерації волейболу України Михайло Мельник, який зараз служить у територіальній обороні Київської області, підкреслив, що питання участі України в чемпіонаті світу поки що не порушувалось. Адже головна мета для ФВУ зараз – "покарати країну-агресора".

Читайте також: "Тварини продажні!" Федерації волейболу України прийшов гнівний лист від генсека ФВР

Санкції міжнародної спортивної спільноти проти Росії та Білорусі

На початок