"Фіни забили якісь сміттєві голи". Як в ОКР відреагували на поразку в фіналі Олімпіади-2022 з хокею

"Фіни забили якісь сміттєві голи". Як в ОКР відреагували на поразку в фіналі Олімпіади-2022 з хокею

"Фіни забили якісь сміттєві голи". Як в ОКР відреагували на поразку в фіналі Олімпіади-2022 з хокею
. AP

Що сказали про результат останнього хокейного матчу на Олімпіаді у Пекіні.

Олімпіада-2022 підійшла до завершення. У заключний змагальний день розігрувалися медалі у п'яти видах спорту.

Останнім матчем Олімпіади-2022 став фінал у чоловічому хокею між збірними ОКР та Фінляндії. Олімпійські чемпіони Пхьончхану протистояли фінам, які перед Пекіном двічі програвали у фіналах - у 1988 та 2006 роках.

Проте з третьої спроби Фінляндія здобула "золото" Зимових Олімпійських ігор з хокею. І завдала другої поразки ОКР в історії на Зимових Іграх: у 1998 році команда Росії поступилася у фіналі Чехії (0:1).

Читайте також: Визначилися останні чемпіони Олімпіади-2022: результат фіналу у хокеї

Результат фіналу Олімпіади-2022 спричинив хвилю обговорень щодо закономірності такого підсумку. ОКР вела в рахунку у першому періоді зустрічі, але у другому та третьому періодах пропустила по одній шайбі та програла фінал.

2-разовий олімпійський чемпіон у складі збірної СРСР Боріс Майоров назвав "примітивною" гру ОКР у фінальному матчі Олімпіади-2022. І вважає, що команда не виглядала головним фаворитом на перемогу.

"На цьому турнірі виглядали середнячком. Зрозуміло, що низка відомих гравців не потрапила до збірної через різні причини. Тут, напевно, не один ЖамновТренер збірної ОКР вирішує кого брати, а кого - ні. І все ж не можна демонструвати настільки примітивний хокей команді з радянськими коренями. Дивитися на це було просто неможливо".

Натомість президент федерації хокею Росії Владислав Трєтьяк звернув увагу на можливості Фінляндії у підготовці спортсменів. І вважає, що на державному рівні у Фінляндії зробили можливим досягнення такого результату на Зимовій Олімпіаді.

"Фіни дуже довго йшли до олімпійського "золота". Що ви хочете, у них на п'ять мільйонів людей 270 ковзанок. Вони планомірно займаються хокеєм. У них у кожному маленькому містечку є тренування та майданчики. У НХЛ мають дуже багато гравців, у КХЛКонтинентальна хокейна ліга їх багато, вони на перших ролях. Освічені, технічні гравці з характером. Можна їх привітати, вони справді чудово відіграли цей турнір".

Голкіпер збірної ОКР Іван Фєдотов вважає, що Фінляндії у дечому "пощастило" стати олімпійськими чемпіонами Пекіну. Та вважає, що суперник закинув у їхні ворота "сміттєві голи".

"Фіни чудово діяли, створювали трафік. Відскоки йшли на їхню сторону, сміттєві голи якісь. Вони добре грали перед воротами, закривали, створювали нам дискомфорт. Один рикошет від якогось щитка гравця вирішив долю матчу, боротьбу за медалі. Ми зіграли недостатньо добре, недостатньо емоційно правильно. За статистикою ми програли: вони краще блокували, більше кидали. Більше склалося в їхній бік, більше щастило".

Натомість, форвард збірної ОКР Антон Слєпишев звинуватив у підсумковому результаті "гейтерів" команди, "привітавши" їх з підсумковим результатом.

"Дякую усім за "срібло". Ми його виграли. Усі гейтери, оцінювачі, ті, хто критикував увесь турнір та чекав ще до фіналу нашої поразки, більшість російських ЗМІ - це ваш хліб. Жуйте, не подавіться".

У Фінляндії реакція на перемогу у фіналі Олімпіади-2022 була спокійнішою. Президент Фінляндії Саулі Ніністе привітав свою команду з перевагою, використавши символічний вислів про "левів"Леви - прізвисько збірної Фінляндії з хокею та "ведмедів".

"Лев приручив ведмедя. Вітаємо стабільну та міцну команду".

А ось автор голу та результативної передачі у матчі Ганнес Бйорнінен назвав заслуженою перемогу над ОКР, звернувши увагу на кількість гольових загроз, створених біля воріт суперника.

"Наша перемога цілком заслужена. Створили багато гольових моментів, у цьому не лише моя заслуга, незважаючи на два набраних очки. Ми вірили у себе і як єдина команда досягли успіху".

Що відомо

  • ОКР виграв лише один із трьох хокейних фіналів на Зимових Олімпіадах. У 2018 році хокеїсти ОКР перемогли Німеччину в овертаймі (4:3).
  • Фінляндія виграла медальний залік Олімпіади-2022 у хокеї. Крім "золота" у чоловічому турнірі, фінські хокеїстки також стали бронзовими призерками.

Головні підсумки Олімпіади-2022

На початок