Ризик ціною в медаль. "Срібло" Олімпіади-2022 Абраменку приніс стрибок, якого він раніше не робив

Ризик ціною в медаль. "Срібло" Олімпіади-2022 Абраменку приніс стрибок, якого він раніше не робив

Ризик ціною в медаль. "Срібло" Олімпіади-2022 Абраменку приніс стрибок, якого він раніше не робив
. НОК

Що кажуть сам спортсмен та його тренер.

Український фристайліст Олександр Абраменко - віцечемпіон Олімпійських ігор-2022 у лижній акробатиці. До "золота" Пхьончхана-2018 українець додав "срібло" Пекіна-2022.

Упродовж двох змагальних днів Абраменко виконав чотири стрибки: спершу з п'ятим результатом достроково пройшов кваліфікацію, тоді двічі стрибав у фіналі (теж п'яте місце). І останній стрибок виконав у великому фіналі, саме ця спроба принесла йому медаль Олімпіади-2022.

Якщо у кваліфікації та першому фіналі Олександр проводив стрибки з трьома сальто та чотирма гвинтами, то у великому фіналі - ризикнув. Уперше в кар'єрі на змаганнях він заявив стрибок з трьома сальто та п'ятьма гвинтами.

Ніколи раніше Олександр Абраменко, олімпійський чемпіон та призер чемпіонату світу, не виконував стрибок такої складності на змаганнях. І як виявилося, на тренуваннях лише одного разу українцеві вдавалося успішно виконати його.

Це був ризикований крок від Олександра, але на кону була медаль Олімпіади-2022. Усі шість фіналістів заявили саме цей стрибок, зі складністю в "5" (тоді як попередні були "4.425-4.525").

"Що було перед фінальним стрибком? Це було жахіття. Неможливо передати свої відчуття, що ти відчуваєш перед стартом. До голови лізуть різні думки, ти розумієш, що ти можеш. І ти водночас розумієш, що можеш припуститися помилки і не буде ніякої медалі. Фільм жахів можна зняти", - зазначав уже після виступу Абраменко в коментарі Суспільне Спорт.

Сам стрибок вийшов для Олександра неідеальним - він помилився при приземленні, але все-таки виконав його. І зміг "не завалитися" на спину при приземленні. За таке виконання судді оцінили спробу українця в 116.5 бала. Цього вистачило для "срібла".

Два вирішальні стрибки Абраменка: перший у фіналі та "срібний" у великому фіналі

Як прокоментували стрибок Абраменка у великому фіналі тренер та атлет

За словами Енвера Аблаєва, тренера збірної України, це була 6-7 спроба Абраменка виконати саме цей стрибок. І раніше лише одного разу йому вдавалося приземлити його успішно.

"Це був десь шостий-сьомий раз [виконання цього стрибка]. Він став [на ноги] вдруге після потрійного сальто з п'ятьма гвинтами. Уперше – сьогодні, на тренуванні. У другому [в суперфіналі] не вистачило йому трохи за швидкістю, але він став, що дозволило йому завоювати медаль для нашої країни", - зазначив Аблаєв.

Тренер також додав, що Абраменко не вірив у ймовірність стрибати такі елементи. І що в нього багато не виходило під час підготовки, але Олександр не опускав руки.

Як сказав сам атлет, цей стрибок, що приніс йому медаль, "дуже складний" для нього. І усього він його стрибав не більше 10 разів.

"Я дуже радий, що зробив все-таки цей стрибок п'ять гвинтів. Це дуже складний стрибок для мене, я його також зробив разів десять, напевно. Трішечки не вистачило охайності на приземленні, але дуже радий, що цього було достатньо аби здобути срібну нагороду. І дуже радий цьому", - резюмував Абраменко.

Тепер у активі Абраменка - дві медалі Олімпійських ігор, він став найтитулованішим українцем на Зимових Іграх.

Що відомо

На початок