Членство в НАТО для України не стоїть на порядку денному — Шольц

Членство в НАТО для України не стоїть на порядку денному — Шольц

Доповнено
Членство в НАТО для України не стоїть на порядку денному — Шольц
. Getty Images

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який 14 лютого перебуває з робочим візитом в Україні, зявив, що питання членства України в НАТО нині не стоїть на порядку денному. Про це Шольц сказав на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським за підсумком перемовин лідерів двох держав.

"Щодо членства в Альянсі — на даний момент питання не актуальне. І дивно, що російський уряд зробив темою політичних дискусій питання, яке не стоїть на порядку денному", — сказав Олаф Шольц.

За його словами, не йдеться про сфери впливу, де одна держава може наказати іншій, де їм бути.

"Завдання цього часу, щоб відбулася деескалація”, — сказав Шольц.

Він назвав загрозливою ситуацію на українсько-російському кордоні.

“Там дуже багато військових, і в Білорусі, і на морі”, — сказав німецький канцлер.

Він наголосив, що треба відводити війська, щоб не сталася війна в Україні.

“Це те завдання, яке ми зараз маємо”, — додав Олаф Шольц.

Після цього Володимир Зеленський сказав: “Від нас немає сигналу, що членство в НАТО не стоїть за нашу мету. Це йде не з нашого боку”.

Що відомо

  • 12 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона аналізує інформацію розвідки щодо загрози повномасштабного вторгнення Росії в Україну найближчим часом. Водночас головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков запевнили, що українська армія готова дати відсіч Росії у разі вторгнення.
  • У Міністерстві закордонних справ заявили, що Україна має сильну позицію завдяки скоординованим дипломатичним контактам на всіх рівнях та закликали зберігати спокій на тлі заяв про загрозу ймовірного вторгнення Росії.
  • Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Росія може напасти на Україну, не чекаючи на завершення Олімпійських Ігор у Пекіні.
  • На початку листопада 2021-го американські ЗМІ повідомили про скупчення російської техніки на кордоні з Україною. Тоді у Міноборони та РНБО заперечили цю інформацію. 21 листопада голова української розвідки заявив, що Росія сконцентрувала біля кордонів з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців і готується до нападу до кінця січня — на початку лютого 2022 року.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте також

Додаткові американські військові сили невдовзі прибудуть до Румунії

Британський та два американських літаки з військовою допомогою прибули в Україну

Якщо Росія нападе, Захід діятиме спільно — канцлер Німеччини

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок