"Я нормальна людина й не хочу війни". Скелетоніст Гераскевич – про протест і проблеми на Олімпіаді

"Я нормальна людина й не хочу війни". Скелетоніст Гераскевич – про протест і проблеми на Олімпіаді

Ексклюзивно
"Я нормальна людина й не хочу війни". Скелетоніст Гераскевич – про протест і проблеми на Олімпіаді
. AP

Український спортсмен прокоментував свій мовчазний протест на Олімпіаді, а також поділився, з якими проблемами стикнувся він і збірна України в Пекіні та що вплинуло на його результат – для Суспільне Спорт.

Український скелетоніст Владислав Гераскевич завершив виступи на Олімпійських іграх-2022 у Пекіні. За підсумком чотирьох заїздів спортсмен посів 18-те місце з загальним часом 4:06.28 хвилини.

Після фінішу в третьому заїзді Гераскевич виконав мовчазний протест, показавши телекамерам напис "No War in Ukraine" ("Ні – війні в Україні").

Читайте також: "Ні війні в Україні". Український атлет провів мовчазний протест на Олімпіаді-2022

Про цей жест і враження від Олімпійських ігор скелетоніст розповів у коментарі Суспільне Спорт.

Що сказав Владислав Гераскевич

  • Про те, що передувало Іграм і вплинуло на готовність до Олімпіади

"Хотів би поділитися тим, що було перед Олімпійськими іграми. Після чемпіонату Європи в Сент-Моріці дуже сильно отруївся: була неймовірна інтоксикація тіла, і насправді в 20-х числах [січня] ми вже навіть не задумувалися, що ми їдемо на Олімпійські ігри".

"Це, звичайно, вплинуло на фізичну форму. Це далеко не мій старт був і далеко не той результат, який ми хотіли. Але ми серед найкращих, ми тут, на Олімпійських іграх, захищаємо честь нашої держави".

Читайте також: Українець Гераскевич - 18-й у скелетоні на Олімпіаді-2022: результати гонки
  • Про стресові ситуації в Пекіні та неоперативність НОКу

"Турнір, звичайно, був дуже нервовий. По приїзді в Пекін також був зданий позитивний тест [на коронавірус] в аеропорту. Потім було два негативних, але через ці тести ми пропустили одне з офіційних тренувань".

"Була проблема й зі сторони нашого НОКу. Не зовсім оперативно люди, відповідальні за це, реагували, і через це ми пропустили тренування, яке є дуже дорогоцінним. Усі дуже нервові, і в нашій збірній це жах якийсь. Я слідкую за іншими видами спорту, і не знаю, чому саме нас так сильно зачепило це".
  • Про технічні моменти, над якими треба працювати

"Своїми заїздами я задоволений: дуже якісні заїзди. Тут, на Олімпійських іграх, ми бачимо, що дуже не вистачає нам стартового розгону. Вже не перший рік ми про це говоримо: стартова естакада вкрай необхідна, якщо ми хочемо розвивати бобслей, скелетон та санний спорт.

Також ми бачимо, що по техніці є проблеми. Ми в цьому сезоні міняли скелетон, і, може, це не було це виправдано. Може, десь цей ризик не зіграв, але ми на нього пішли, і ми очікували, що таке теж може бути".

  • Про мовчазний протест після третього заїзду та можливу негативну реакцію МОКу
"Усе нормально було. Нас підтримали в цьому. Це моя позиція. Ніяка нормальна людина не хоче війни, і я також нормальна людина й не хочу війни. Я хочу миру в своїй державі й не хочу, щоб якісь люди загинули через війну".

Хто такий Владислав Гераскевич

  • 23-річний український скелетоніст, який представляє Київ.
  • Олімпіада у Пекіні – друга в кар'єрі Гераскевича. У Пхьончхані він фінішував із 12-м результатом і є єдиним представником України в історії в цьому виді спорту.
  • У сезоні 2021/22 Гераскевич посів 16-те місце в загальному заліку Кубка світу. Українець показав найкращий результат у кар'єрі, фінішувавши шостим на етапі в Сігулді.

Де дивитись Олімпіаду-2022

Офіційним транслятором змагань в Україні є Суспільне: пряма трансляція Олімпіади-2022 на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

Для перегляду Олімпіади-2022 на сайті потрібно буде авторизуватися: зробити це можна через одну із соцмереж або поштову скриньку.

Читайте також: "Історична подія для усього українського спорту". Скелетоніст Гераскевич виступить на Олімпіаді-2022
На початок