Як вражає організм COVID-19

Як вражає організм COVID-19

Як вражає організм COVID-19
.

Що таке коронавірус COVID-19 – ми спробуємо пояснити простою мовою. Для цього журналісти Суспільного проаналізували ряд авторитетних ресурсів (їх перелік – у кінці статті). Ще у грудні минулого року про вірус не було інформації, а тепер Рівне, як і вся Україна, ввело обмежувальні заходи. Пандемічна хвороба таки розширюється географічно, пришвидшений темп її розповсюдження викликає надважливі запитання. Варто одразу зазначити: всі наведені нижче дані – на стадії дослідження, переперевірки та уточнення, бо експерти лише вивчають цей вірус. Однак, певні дані про нього вже напрацьовані.

Отже, ми маємо справу з новим штамом коронавірусу - Sars-CoV-2. Він викликає інфекційне захворювання COVID-19. Далі про нього:

Інкубаційний, або прихований період хвороби.

Шлях вірусу. Відколи людина заражається хворобою і має її симптоми – може пройти до п'яти діб. Вірус потрапляє в організм через ніс, рот або очі й приєднується до клітин у дихальних шляхах, які виробляють білок. Заражає клітини, зливаючись в одне ціле. Коли інфекція прогресує, кожна заражена клітина робить мільйони копій вірусу й гине. Віруси далі заражають сусідні клітини, або ж осідають в крапельках, що виходять з легень.

Чому мити руки милом? Тому що вірус обернений міхуром жирних молекул ліпідів, які при контакті з милом… розпадаються.

Підхопити вірус можна при тісному контакті з зараженою людиною, на відстані менше метра. Заражається людина і через краплі, які утворюються, коли носій кашляє чи чхає. Або ж коли торкнулись поверхні чи предмета, на яких вже є вірус, а потім власного рота, носа чи очей. За даними ВООЗ, вірус може жити на предметах від кількох годин до кількох днів.

Найбільш заразна людина з яскравими симптомами. Хоча, вона здатна розносити вірус до появи у неї симптомів COVID-19.

Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки, це фактор переривання епідемічного ланцюга.

Вірус спершу вражає горло, дихальні шляхи та легені, перетворюючи їх на "коронавірусні фабрики". Ті виробляють величезну кількість своїх копій, що продовжують "захоплювати" ще більше клітин. На цій ранній стадії людина не будете хворіти, а іноді симптоми можуть не з'явитися взагалі.

Симптоми.

Найпоширеніші симптоми COVID-19: лихоманка, втома й сухий кашель. У хворого можуть з’явитися кволість, біль, нежить, біль у горлі або діарея. Дехто ж заражається, при цьому не має жодних симптомів і не відчуває себе кепсько.

80% людей одужують без спеціального лікування.

Тяжко переносить недугу, – з розвитком дихальної недостатності, – один з шести хворих на COVID-19. В одному з п’яти випадків потрібна госпіталізація.

Ви у групі ризику якщо:

- похилого віку;

чи маєте:

- високий кров'яний тиск;

- проблеми з серцем;

- захворювання легень;

- діабет;

- астму;

- рак;

- ослаблену імунну системою(через імунну недостатність, чи прийом препаратів, що її послаблюють (кортизон)). Такі дані Всесвітньої організації охорони здоров’я.

За даними Istituto Superiore di Sanità, опублікованими у The Lancet, середній вік померлих в Італії – 81 рік. Понад дві третини мали діабет, серцево-судинні захворювання чи рак, або ж це були курці.

Діти – поширюють вірус.

Діти менше хворіють на Сovid-19, але поширюють вірус, пише AFP.

"Ми знаємо, що діти заражаються вірусом, але, схоже, вони не хворіють або не вмирають", - сказав AFP епідеміолог Bloomberg School of Public Health Джастін Лесслер. - Ми не знаємо, наскільки передають ці безсимптомні або слабосимптоматичні діти. Це є ключовим для розуміння їх ролі в епідемії".

Існує кілька теорій, чому діти, особливо малі, менш схильні до серйозної симптоматики.

"Діти бачать стільки захворювань у перші роки життя, що їх імунна система налаштована і чудово реагує на нову інфекцію", - прокоментувала AFP керівниця дитячого відділення інфекційної хвороби Stony Brook Children's Hospital in New York state Шерон Нахман.

Вагітні.

Вагітні жінки не мають підвищеного ризику захворіти на Сovid-19, повідомляє ВООЗ. І додають, що ці твердження базуються на поточних даних і повинні розглядатися як попередні.

Як організм сприймає вірус. Стадії.

При легкій формі, яку мають вісім з десяти хворих, основні симптоми – це лихоманка й кашель, пише ВВС. Так імунна система реагує на інфекцію, дає сигнал організму. Починається вироблення цитокінів, які зміцнюють імунну систему, але викликають лихоманку і ломоту.

Може бути й слабкість і головний біль, але не обов’язково.

Сухий кашель – ознака Covid-19.

Він згодом переходить у кашель з мокротинням й густим слизом. З ним виходять мертві клітини легень, які вбив вірус.

Більшість за тиждень одужує, отже імунна система перемогла вірус.

Хвороба може прогресувати. Це важка форма.

Надмірна реакція імунної системи на вірус дає хворобі прогресувати.

"Вірус викликає дисбаланс в імунній реакції, і як він це робить – ми не знаємо", – пояснила BBC доктор Наталі МакДермотт із King's College London.

Розвивається запалення у легенях – пневмонія. Крихітні мішечки, замість повітря, наповнюються водою. Тоді з’являється задишка й стає важко дихати. Тому, щоб допомогти дихати, хворому підключають апарат для штучної вентиляції легень, пише ВВС.

У критичній ситуації організм не може боротися. Імунна система починає шкодити усьому організму. Далі – септичний шок, тиск падає, органи дають збій в роботі або відмовляють. Вірус захоплює весь організм. Таких випадків, за даними науковців, близько 6%.

Вчені виявили реакцію імунної системи на вірус.

Люди одужують від нового вірусу так, як і від грипу, йдеться у дослідженні вчених Австралії, опублікованому у вівторок в журналі Nature Medicine. Вперше дослідження виявило чотири типи імунних клітин, які представлені для боротьби з Covid-19. Це має допомогти у розробці вакцини, вважають експерти.

На сьогодні ліків для лікування чи профілактики коронавірусу COVID-19 не існує. Не довіряйте шахраям, які пропонують їх придбати, і не вживайте сумнівних препаратів. У разі підтвердження наявності коронавірусу лабораторними дослідженнями пацієнту в ізоляції надається симптоматичне лікування.

Ті, хто одужав, можуть мати проблеми з легенями.

Люди, які одужують від COVID-19, можуть мати значно знижені функції легень, виявило керівництво лікарні Гонконгу після спостереження за першою хвилею виписаних пацієнтів. Їх було дванадцятеро. Вони виявили зниження від 20% до 30% ємності легень у двох-трьох з них.

Переважає контактний шлях зараження.

Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об'єктів (тварин, м'яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого. Наразі немає офіційних підтверджень, що домашні тварини, наприклад, собаки або коти, можуть бути переносниками нового коронавірусу. Проте після контакту з домашніми тваринами рекомендовано мити руки водою з милом. Це захистить вас від ризику поширень низки бактерій, якими людина може заразитися від домашніх тварин.

Авторка: Ольга Татаренко

Джерела:

- Всесвітня організація охорони здоров'я

- The New York Times

- National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD)

- BBC. Україна.

- The Lancet

- L'Agence France-Presse

- nature.com

- businessinsider.com

- МОЗ України

Як відомо, сьогодні іще 7 нових випадків коронавірусу підтвердили в Україні:

На початок