Середа – день Х: як зміниться життя Рівного через загрозу коронавірусу

Середа – день Х: як зміниться життя Рівного через загрозу коронавірусу

Середа – день Х: як зміниться життя Рівного через загрозу коронавірусу
.

Міський голова Рівного Володимир Хомко озвучив Суспільному зміни, з якими рівняни житимуть з цієї середи, 18-го березня і до кінця введення карантинних заходів. Коментар мер дав по закінченню засідання спеціальної комісії при міськраді. Зазначимо, що саме засідання проводили в закритому режимі.

Тезово коментар міського голови Рівного:

– Прийняли рішення виділити кошти з резерву, це 13 мільйонів гривень. На наступній сесії планують виділити додатково, щоб були у міста гроші про запас.

– Головне питання – припинення діяльності торговельних установ тощо. З досвіду тих країн, які мають досвід боротьби: люди мають залишитись вдома. Ми маємо в середу, відколи буде діяти постанова, виглянути в вікно і не побачити людей, або побачити їх мінімально, – каже мер.

– Продуктові магазини, супермаркети працюють і будуть працювати. Влада просить не створювати штучний ажіотаж, бо це – знову ж таки додаткове скупчення людей.

Залишається відчиненим великий магазин непродовольчого характеру Епіцентр”, бо має досвід роботи з великою кількістю людей. Відвідувачів туди запускатимуть порційно, будуть застосовуватись засоби дезінфекції.

– Працюватимуть аптеки, автозаправні станції без кафетеріїв й відділи в супермаркетах, де продаються миючі або дезінфікуючі засоби. Все інше – до кінця карантину припиняє свою діяльність.

– З середи будуть зачинені всі ринки у місті, в тому числі й продуктові.

— Мене обурила ситуація з ринком: попросили не торгувати з землі, а в суботу-неділю знову все почалось, як ніби це тих людей чи їхніх рідних не стосується, – коментує Володимир Хомко. – Мене насправді турбує декілька місць: ринки, транспорт, церкви. Ми зустрічалися з представниками всіх конфесій, всі з розумінням ставляться. Є гарний приклад – перевести службу в онлайн, є така технічна можливість. Буду знову звертатися до предстоятелів всіх церков, аби людей сповідували на вулиці, службу вели через гучномовець, або перейшли онлайн. Бо ж як одна людина прийде на службу і кашляне – то вже не допоможе ніщо. Щодо порушення, то, думаю, для людини, яка ставить під загрозу не тільки своє життя, а й оточуючих – повинно бути суворе покарання.

Громадський транспорт поки що буде працювати, але влада міста закликає звести до мінімуму поїздки ним. Рішення про зупинення громадського транспорту не приймали, але якщо він буде переповнений і це впливатиме на ситуацію негативно – його рух зупинять.

– Соцзахист, ЦНАП. Поки що установи будуть працювати, але людей теж пускатимуть "порційно", на вході мірятимуть температуру, а трішки згодом ЦНАП планують закрити взагалі.

– Міськвиконком також закривається. При вході встановлений телефон. Чиновники будуть на місці, але працюватимуть в телефонному порядку. Жодних особистих прийомів. Людям пропонують звертатися на лінію 1553, гарячу лінію ОДА, поліції, надзвичайних ситуацій.

– Готовність Рівненської міської лікарні:

– Дали доручення припинити всі планові операції і готуємося до різного перебігу подій. Сподіваємся на краще, але готуємось до гіршого. Поки що обладнали 20 боксів, купили все, що необхідне. Докупимо апаратів штучного дихання, маємо 17, ще декілька десятків докупимо. Щоб ми були готові прийняти більшу кількість людей, якщо буде потреба. Якщо потрібно – зупинимо інші лікарні, – каже Володимир Хомко.

Зазначимо, що епідеміологи у випадках, якщо не можна утриматись від відвідування магазину, радять тримати дистанцію хоча б у півтора метра, не торкатись руками обличчя та мити руки з милом щоразу не менше пів хвилини.

Що відомо

На початок