На Гетеборзькому кінофестивалі влаштують масові сеанси гіпнозу перед показами

На Гетеборзькому кінофестивалі влаштують масові сеанси гіпнозу перед показами

На Гетеборзькому кінофестивалі влаштують масові сеанси гіпнозу перед показами
.

Найбільший у Скандинавії Гетеборзький кінофестиваль, який минулого року проводив експеримент з ізоляцією кінолюбителя на острові-маяку в Північному морі, збирається піддати масовому гіпнозу глядачів трьох різних кінопоказів у межах проєкту "Гіпнотичне кіно". Про це повідомляється на сайті події.

Сеанси масового гіпнозу як експеримент влаштують перед показами трьох стрічок: "Пам'яті" Апічатпонга Вірасетакула з Тільдою Свінтон, що взяла приз журі в Каннах, "Країна мрій" Шоджа Азарі та Ширін Нешат, прем'єра якої відбулася на Венеціанському кінофестивалі у 2021 році, а також стрічки данського режисера Крістіана Тафдрупа "Не говори нікому".

Перед кожним фільмом гіпнотизер проводитиме масовий гіпноз із головної сцени Stora Teatern у Гетеборзі, трансформуючи душевний стан глядачів відповідно до настрою та теми фільму. Після показу гіпноз зніматимуть. Фестиваль випустив промо-трейлер, у якому "Гіпнотичне кіно" названо "експериментом зі зміни свідомості". У ролику гіпнотизер у костюмі перед спіральним вихором просить глядачку "розплющити очі".

Гіпноз передбачає зосередженість уваги, що знижує периферійну свідомість. Перегляд фільмів у кінотеатрі має схожий ефект, стверджує художній керівник Гетеборзького фестивалю Йонас Голмберг: "Кінотеатри та гіпноз виникли наприкінці XIX ст. Якщо подивитися на раннє кіно – Мельєса, Гріффіта – воно повністю наповнене гіпнозом. Я не думаю, що це збіг. Є дуже, дуже велика схожість між гіпнозом і переглядом фільму, особливо в кінотеатрі".

За словами Голмберга, цим експериментом організатори хочуть порушити питання підпорядкування, трансгресії та контролю, які стали актуальними на тлі обмежень, спричинених пандемією.

Покази "Гіпнотичного кіно" пройдуть у музичному театрі Stora Teatern: "Країна мрій" 30 січня, "Пам'ять" 2 лютого та "Не говори нікому" 6 лютого. Організатори сподіваються, що пандемія не зірве їхні плани та розраховують запустити онлайн-програму для тих, хто не зможе приїхати до Швеції.

Читайте також

На початок