Вибори керівника САП: кандидат Синюк вимагає відкласти оголошення результатів. Що відомо

Вибори керівника САП: кандидат Синюк вимагає відкласти оголошення результатів. Що відомо

Доповнено
Вибори керівника САП: кандидат Синюк вимагає відкласти оголошення результатів. Що відомо
.

21 грудня конкурсна комісія з відбору керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) проводить фінальні співбесіди з кандидатами на посаду голови агентства. Наразі їх залишилось двоє — детектив НАБУ Олександр Клименко і прокурор Офісу Генпрокурора Андрій Синюк. Попри вимогу Синюка відкласти засідання і оголошення результатів, комісія продовжила свою роботу.

Під час засідання голова конкурсної комісії Катерина Коваль оголосила заяву одного з кандидатів – Андрія Синюка – про відкладення засідання комісії у зв’язку з рішенням ОАСК, опублікованим 20 грудня. Комісія взяла перерву для ухвалення рішення, але після перерви було вирішено продовжити засідання.

Читайте також: США закликали Україну призначити нового керівника САП до 2022 року — Квін

"Ми уважно вивчили заяву Синюка, вона надійшла до нас на пошту… Ми вивчили його заяву, зараз переходимо до співбесіди з кандидатами, ми не зупиняємо засідання, будемо проводити співбесіди відповідно до графіка" – заявили в комісії.

Що каже Синюк

20 грудня Окружний адміністративний суд Києва визнав недійсним порядок роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу на заміщення адміністративних посад в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Суд пояснив це тим, що у липні 2015 року конкурсна комісія, яка здійснює відбір керівника САП, втратила повноваження ухвалювати порядок конкурсу, водночас жоден орган їх так і не набув. А отже, на думку ОАСК, ухвалений комісією порядок проведення конкурсу на обрання керівника САП є недійсним.

У зв’язку з цим рішенням, Андрій Синюк зазначає, що у випадку обрання переможця конкурсу та його призначення на посаду голови САП, інституція не зможе працювати, а посадові особи не зможуть виконувати свої обов’язки.

У коментарі Суспільному Синюк заявив, що не хоче, затягувати конкурс, але, як юрист, "не зацікавлений працювати, коли є судове рішення, яке впливає на справу, яку ти ведеш, а ти навіть не знаєш, що у ньому викладено".

"Я жодним чином не неамагаюся виправити, показати позитивним наявність цього рішення, більше того я абсолютно не зацікавлений в тому, щоб конкурс затягувався чи зірвався", — запевнив Синюк.

Він також заперечив звинувачення у його "зв'язку" з Банковою: "Такі звинувачення я чую часто. Відбуваються вкиди в ЗМІ для того, щоб очорнити кандидата. Я точно жодним чином не повязаний з Банковою, я не знайомий ні з ким з ОП, особисто з президентом".

Хто такий Андрій Синюк

Громадські організації Центр протидії корупції, Фундація DEJURE, Автомайдан та Трансперенсі Інтернешнл Україна проаналізували декларації та професійний шлях кандидатів на посаду голови САП. У їх звіті, зокрема зазначається, що Синюк Андрій Володимирович, прокурор 1-го відділу процесуального керівництва управління нагляду за додержанням законів СБУ та ДПСУ Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Офісу Генерального прокурора, має неузгодженості у декларації, що може свідчити про можливе приховування статків. Наприклад, з 2018 року Синюк безоплатно користується квартирою в Києві, зареєстрованою на його тестя. Її задекларована вартість — 1,32 млн грн, хоча ринкові ціни на подібну нерухомість щонайменше вдвічі вищі. При цьому тесть кандидата — пенсіонер, який ще у 2016 році припинив діяльність як ФОП, що викликає сумніви у спроможності тестя купити таке житло.

Що відомо

  • У серпні 2020 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький написав заяву про звільнення за власним бажанням. Причину такого рішення він не назвав. У НАБУ заявили, що звільнення Холодницького не вплине на перебіг розслідувань Національного антикорупційного бюро.
  • Конкурс щодо обрання нового очільника САП стартував ще 25 січня. У липні оголосили двох фіналістів конкурсу: Олександр Клименко та Андрій Синюк. Але керівника досі не обрали. США і ЄС не раз закликали до прозорого завершення конкурсу, щоб САП не лишалася без очільника.
  • Керівник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін у грудні 2021 року заявив, що Офіс президента затягує проведення конкурсу, щоб фальсифікувати його результати та не допустити перемоги Олександра Клименка, який керував розслідуванням щодо заступника голови ОПУ Татарова. За словами Шабуніна, Клименко, детектив НАБУ, який керував розслідуванням щодо заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Він випереджає іншого фіналіста, прокурора Офісу генерального прокурора Андрія Синюка на 17 балів. Активіст стверджує, що ОПУ намагається сфальшувати результати конкурсу, щоб "відібрати" щонайменше шість балів у Клименка та віддати їх Синюку.
  • Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський спростував заяву Шабуніна і у коментарі Суспільному підкреслив, що Офіс президента не пов’язаний із проведенням конкурсу на посаду керівника САП.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок