ОАСК скасував порядок проведення конкурсу з відбору керівника САП. В Офісі президента відреагували

ОАСК скасував порядок проведення конкурсу з відбору керівника САП. В Офісі президента відреагували

ОАСК скасував порядок проведення конкурсу з відбору керівника САП. В Офісі президента відреагували
. Фото: ukrinform.ua

Попри рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо скасування процедурних аспектів конкурсу на обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, влада вважає, що "підстав для затягування конкурсу" немає.

Про це заявив Офіс президента.

20 грудня ОАСК повідомив про часткове задоволення позову колишнього працівника Національного антикорупційного бюро і скасування порядку роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Суд пояснив це тим, що у липні 2015 року конкурсна комісія, яка здійснює відбір керівника САП, втратила повноваження ухвалювати порядок конкурсу, водночас жоден орган їх так і не набув. А отже, на думку ОАСК, ухвалений комісією порядок проведення конкурсу на обрання керівника САП є недійсним.

Офіс президента своєю чергою наголосив, що ОАСК – це суд першої інстанції, і його рішення не є остаточним. "А втім, уже зараз можна впевнено сказати, що п’ятий – завершальний – етап конкурсу може й має відбутися вчасно, згідно з тими календарними орієнтирами, які визначила конкурсна комісія", – додають там.

Комісія з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури має засідати вранці 21 грудня. Посли країн "Великої сімки" напередодні заявили, що особисто візьмуть участь у засіданні. "Воно (обрання керівника САП – ред.) може стати великим досягненням року в боротьбі України з корупцією", – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Голову САП знову не обрали. У чому причина

Що відомо

  • У серпні 2020 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький написав заяву про звільнення за власним бажанням. Причину такого рішення він не назвав. У НАБУ заявили, що звільнення Холодницького не вплине на перебіг розслідувань Національного антикорупційного бюро.
  • Конкурс щодо обрання нового очільника САП стартував ще 25 січня. У липні оголосили двох фіналістів конкурсу: Олександр Клименко та Андрій Синюк. Але керівника досі не обрали. США і ЄС не раз закликали до прозорого завершення конкурсу, щоб САП не лишалася без очільника.
  • Керівник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін у грудні 2021 року заявив, що Офіс президента затягує проведення конкурсу, щоб фальсифікувати його результати та не допустити перемоги Олександра Клименка, який керував розслідуванням щодо заступника голови ОПУ Татарова.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок