Boeing та Airbus закликали уряд США відкласти впровадження стандарту 5G. У чому причина

Boeing та Airbus закликали уряд США відкласти впровадження стандарту 5G. У чому причина

Boeing та Airbus закликали уряд США відкласти впровадження стандарту 5G. У чому причина
. twitter

Керівники двох найбільших світових компаній-виробників літаків Boeing та Airbus звернулися до уряду США із закликом відтермінувати впровадження технології зв'язку 5G із міркувань безпеки, оскільки відповідні пристрої нібито можуть бути джерелами перешкод.

Про це повідомляє BBC.

Як зазначає видання, у спільному листі міністру транспорту США Піту Буттіджігу. керівники Boeing та Airbus Americas Дейв Калхун та Джеффрі Кніттель попередили, що ця технологія може мати "величезний негативний вплив на авіаційну промисловість".

"Перешкоди 5G можуть негативно вплинути на здатність літаків безпечно працювати", – заявили вони.

При цьому в листі цитується дослідження торгової групи Airlines for America, яке показало, що якби у 2019 році діяли правила Федерального авіаційного управління (FAA) щодо 5G, близько 345 тисяч пасажирських рейсів та 5400 вантажних рейсів зіткнулися б із затримками, відхиленнями чи скасуваннями.

Авіаційна промисловість та Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) висловили занепокоєння з приводу можливих перешкод 5G для чутливого авіаційного обладнання, такого як радіовисотоміри.

"Airbus і Boeing працюють з іншими зацікавленими сторонами в авіаційній галузі в США, щоб зрозуміти потенційні перешкоди 5G для радіовисотомірів", – йдеться у заяві Airbus.

Читайте також: Чому Кабмін відтермінував запуск 5G в Україні. Пояснює експерт

Раніше FAA випустило директиви щодо льотної придатності, які попереджають, що використання 5G може призвести до відхилення рейсів. Управління обіцяє надати додаткову інформацію з цього питання до дати розгортання 5G 5 січня.

У відповідь американська група компаній бездротового зв'язку CTIA заявила, що технологія 5G безпечна, і звинуватила авіаційну галузь у розпалюванні побоювань та спотворенні фактів.

"Затримка завдасть реальних збитків. Відмова від розгортання на один рік призведе до зниження економічного зростання на 50 мільярдів доларів у той час, як наша країна одужує та відновлюється після пандемії", – заявила минулого виконавча директорка CTIA Мередіт Аттвелл Бейкер у своєму блозі.

У жовтні Міністерство цифрової трансформації повідомило про відкриття в Україні тестової зони технології 5G — 5G Lab, що є спільним проєктом Міністерства цифрової трансформації, Vodafone Україна, Huawei Ukraine та UNIT.City.

Що відомо

  • Президент Зеленський доручив контрольним органам України розібратися у питанні про шкоду технології 5G.
  • 4 серпня Кабінет міністрів України переніс тендер на видачу ліцензій з користування радіочастотами 5G зв'язку на лютий 2022 року через відсутність фінансування на проведення науково-дослідних робіт з визначення вартості радіочастотного ресурсу у діапазонах 700 МГц та 3400-3800 МГц для впровадження такого виду зв'язку.
  • Також уряд змінив дату надання прав переможцям тендеру на користування частотами з грудня 2021 року на квітень 2022 року. Відповідно до ухвалених змін, конкурс/аукціон з надання радіочастотного ресурсу для запуску 5G можуть провести у травні 2022 року.
  • 11 листопада 2020 року Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо впровадження в Україні системи рухомого (мобільного) зв'язку п'ятого покоління (5G).
  • У серпні 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) розпочала розгляд петиції про заборону 5G зв'язку в Україні за дорученням президента.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок