Темпи поширення штаму "Омікрон" зростають – ВООЗ

Темпи поширення штаму "Омікрон" зростають – ВООЗ

Темпи поширення штаму "Омікрон" зростають – ВООЗ
. з відкритих джерел

Штам COVID-19 "Омікрон", вперше виявлений у листопаді у Південній Африці, має високі темпи поширення та становить серйозну загрозу.

Про це заявив спецпредставник Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо боротьби з COVID-19 Девід Набарро, повідомляє Sky News.

"ВООЗ має достатньо інформації, яка свідчить про те, що цей штам поширюється дуже швидко, з подвоєнням кількості випадків кожні два-три дні", – розповів він.

За словами посадовця, при цьому темпи поширення штаму "Омікрон" невпинно зростають. Відтак ВООЗ рекомендує прискорити темпи вакцинації у країнах світу та найближчим часом обмежити соціальні контакти.

При цьому "Омікрон" вже став найпоширенішим штамом COVID-19 серед нових виявлених інфікованих у столиці Великої Британії Лондоні. За даними британського Агентства з безпеки здоров’я, його діагностували у 51,8% хворих мешканців міста.

Попри те, що в інших частинах країни штам виявляють в середньому у 24% випадків, в установі прогнозують, що найближчим часом "Омікрон" витіснить решту штамів у щонайменше двох інших регіонах.

Що відомо

  • Про новий штам коронавірусу, який вперше виявили на півдні Африки, британські вчені повідомили 24 листопада. Він характеризується великою кількістю мутацій у шиповидному білку, що може ускладнити його нейтралізацію антитілами, сприяти швидкому поширенню та стійкості до наявних вакцин.
  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, станом на 14 грудня новий штам коронавірусу "Омікрон" уже виявили в щонайменше 77 країнах, зокрема США й низці країни Європи (Нідерландах, Великій Британії, Румунії тощо), Індії, Ізраїлі, Росії і не лише.
  • Дослідники з Університету Гонконгу з’ясували, що штам COVID-19 "Омікрон" здатний розмножуватись у тканинах бронхів у 70 разів швидше, ніж вихідний варіант вірусу та штам "Дельта", однак демонструє повільнішу швидкість реплікації у легенях.
  • В Україні поки не виявили новий штам коронавірусу. Але у зв'язку з його поширенням у світі на період дії карантину в Україні встановили заборону на в'їзд іноземцям та особам без громадянства, які прибувають із низки африканських країн.
  • Міністерство охорони здоров'я прогнозує запуск бустерного щеплення на середину січня 2022 року. Це не пов'язано зі спалахом нового штаму "Омікрон" у Африці та країнах ЄС.

Читайте також

Вакцина Pfizer захищає від шпиталізації під час захворювання на "Омікрон" — дослідження

"Омікрон" поширюється швидше за "Дельту" та знижує ефективність вакцин — ВООЗ

Близько 110 тисяч українців не зробили другу дозу вакцинації проти коронавірусу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок