Байден провів розмову з новим канцлером Німеччини. Говорили й про Україну

Байден провів розмову з новим канцлером Німеччини. Говорили й про Україну

Байден провів розмову з новим канцлером Німеччини. Говорили й про Україну
. Канцлер Німеччини Олаф Шольц, фото: DPA

Новий канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає захист безпеки та суверенітету України найважливішим питанням сьогоднішнього порядку денного. Цієї теми він торкнувся і під час телефонної розмови з президентом США Джозефом Байденом.

"Нашим найбільшим завданням сьогодні є наполегливо працювати над тим, аби Україна була в безпеці й ніхто її не порушив. Загроза суверенітету України – це те, що ми не будемо толерувати", – заявив Шольц під час візиту до Брюсселя, де він провів зустрічі з керівництвом ЄС і НАТО, передає "Укрінформ".

Він підкреслив важливість того, щоб кордонам нічого не загрожувало, і країни Європи могли покладатися на домовленості, зокрема щодо недоторканості кордонів і відсутності агресії одних країн проти інших.

Глава німецького уряду також запевнив, що Німеччина зробить все від себе залежне для підтримання спільної безпеки, у тому числі в рамках НАТО. При цьому він зауважив, що союзники по Альянсу та Європа можуть не сумніватися у намірах Німеччини забезпечити "адекватне озброєння" та фінансування Бундесверу.

Крім того, питання протидії російській агресії проти України Шольц обговорив під час телефонної розмови з президентом США Джозефом Байденом.

"Президент Байден підтвердив свою підтримку міцних американо-німецьких відносин і бажання подальшого зміцнення трансатлантичного співробітництва в найближчі роки", – йдеться у повідомленні Білого дому.

Що відомо

  • 9 грудня німецький парламент провів екстрені слухання щодо ймовірної воєнної інтервенції Росії в Україну. Опозиційний блок ХДС/ХСС, раніше очолюваний Ангелою Меркель, пригрозив Росії дуже серйозними санкціями.
  • На початку листопада 2021-го американські ЗМІ повідомили про скупчення російської техніки на кордоні з Україною, однак тоді у Міноборони та РНБО заперечили цю інформацію.
  • 21 листопада голова української розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія сконцентрувала біля кордонів з Україною понад 92 тисячі військових і готується до нападу до кінця січня-початку лютого 2022 року.
  • 7 грудня відбувся онлайновий саміт президентів США і Росії Джо Байдена і Володимира Путіна на тлі численних повідомлень про скупчення військ РФ на кордоні з Україною. Розмова тривала майже 2 години.
  • За результатами переговорів пресслужба Кремля заявила, що під час переговорів Путін заявив про "провокації" з боку України на Донбасі, невиконання Україною Мінських угод, а також попросив у Байдена гарантувати нерозширення східного флангу НАТО і розміщення там американських озброєнь.
  • У Білому домі ж заявили, що США і союзники запровадять "рішучі економічні та інші заходи" у разі військової ескалації РФ, також Байден підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, закликав до деескалації та повернення до дипломатичних засобів вирішення ситуації.

Читайте також:

В Європарламенті закликали Німеччину згорнути "Північний потік-2" у разі нападу РФ на Україну

ЗМІ продовжують повідомляти про загрозу вторгнення РФ в Україну, Кремль заперечує. Що відомо

Мер, міністр, соціал-демократ. Що відомо про майбутнього канцлера ФРН Олафа Шольца

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок