У США експерти рекомендували FDA схвалити екстрене використання пігулок від коронавірусу

У США експерти рекомендували FDA схвалити екстрене використання пігулок від коронавірусу

У США експерти рекомендували FDA схвалити екстрене використання пігулок від коронавірусу
. pixabay

Консультативна рада Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) у вівторок, 30 листопада схвалила екстрене використання пігулок проти коронавірусу — препарату “Молнупіравір” від Merck. “За” було 13 голосів, “проти” — 10. Про це повідомляє Politico.

Рішення Консультативної ради стало одним із кроків на шляху до схвалення таблеток Управлінням із продовольства і медикаментів США, пояснюють у Politico.

Пігулки від Merck призначені для застосування у дорослих людей із ризиком важкого перебігу хвороби, які відчувають симптоми Covid-19 протягом п’яти днів або менше, пише Politico.

Водночас члени експертної групи висловили серйозні занепокоєння з приводу препарату. Є, зокрема, сумніви, чи можна його використовувати вагітним жінкам або під час грудного вигодовування.

“Я не впевнений, що це справді те, на що ми чекали, але це те, що ми маємо на даний момент”, — сказав Джон Коффін, мікробіолог з Університету Тафтса, який проголосував за дозвіл на застосування препарату.

“Я б використовував препарат для людей із високим ризиком важкого перебігу хвороби, ще не вакцинованих”, — сказав Майкл Грін, лікар дитячої лікарні Піттсбурга, який також проголосував “за”. Як пише Politico, він висловив стурбованість відсутністю іншої альтернативи для пацієнтів.

Дженніфер Лі, клінічний фармаколог Школи фармації та фармацевтичних наук Скаггса, проголосувала “проти”. За її словами, потрібне більш масштабне клінічне випробування, перш ніж проголосувати "за" препарат у майбутньому.

За даними Politico, проміжний аналіз результатів клінічних випробувань показав, що лікування “Молнупіравіром” знизило частоту госпіталізації вдвічі. Водночас додаткові дані, опубліковані минулого тижня, свідчать про те, що ефективність перепарату наближається до 30 відсотків.

Тим не менш, таблетки є потенційним проривом у боротьбі з пандемією, відкриваючи перспективу домашнього лікування для тих, хто ризикує захворіти із важким перебігом хвороби, пише Politico.

“Ефективність цього продукту не надто хороша”, — сказав Девід Харді, науковий і медичний консультант, професор Школи медицини та науки Університету Чарльза Р. Дрю в Лос-Анджелесі. За його словами, в останньому дослідженні ефективність зменшилася, оскільки було залучено більше учасників.

Більшість радників запропонували FDA встановити обмеження, хто може отримувати препарат. Вони пропонують, щоби це були люди із ризиком важкого перебігу хвороби.

“Молнупіравір” стане першими пігулками, дозволеними для лікування Covid-19 у США у легких випадках. Усі інші дозволені методи лікування Covid-19 мають застосовуватися в медичних закладах для більш важких форм захворювання.

Медики сподіваються, що використання цих таблеток зможе зменшити навантаження на лікарні, пише Politico.

Тепер FDA має вирішити, дозволяти чи ні цей препарат, і які групи населення повинні його отримувати.

Що відомо

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок