Кабмін додав "Молнупіравір" та "Ритонавір" до переліку засобів для лікування COVID-19

Кабмін додав "Молнупіравір" та "Ритонавір" до переліку засобів для лікування COVID-19

Кабмін додав "Молнупіравір" та "Ритонавір" до переліку засобів для лікування COVID-19
. УНІАН

Кабінет міністрів на засіданні 24 листопада розширив перелік медикаментів, які застосовуються для лікування COVID-19. Зокрема до списку додали препарати "Молнупіравір" та "Ритонавір".

"Це дозволить оперативно взаємодіяти та вести перемовини зі світовими виробниками щодо поставки лікарських засобів із високою ефективністю, та які перебувають на фінальних стадіях досліджень. Адже коли препарати виходять на ринок, виробники як правило вже мають домовленості на поставки ліків до інших країн, що зумовлює певний дефіцит", — пояснив рішення уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Що таке “Молнупіравір”

Препарат “Молнупіравір” — це пігулки, які виробляє американська компанія Merck & Co. Вони використовуються для лікування COVID-19. За даними виробника, серед пацієнтів, які приймали "Молнупіравір", лише 7,3% були госпіталізовані впродовж 30 днів після діагностування. Серед пацієнтів, які отримували плацебо, цей показник склав 14,1%. Під час лікування ніхто з людей, що приймали ліки, не помер від коронавірусу, у порівнянні з 8 смертельними випадками серед тих, хто приймав плацебо.

На європейському ринку препарат відомий під назвою Lagevrio. Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) дозволило використовувати цей препарат для лікування COVID-19 у листопаді 2021 року.

ЕМА зазначило, що ліки, наразі не зареєстровані в ЄС, можна використовувати для лікування дорослих з COVID-19, якщо ті не потребують додаткового кисню та мають підвищений ризик розвитку важкої форми COVID-19.

“Lagevrio” слід застосовувати якомога швидше після встановлення діагнозу COVID-19 і протягом 5 днів від початку симптомів. Препарат, який випускається у вигляді капсул, слід приймати двічі на день протягом 5 днів”, — йдеться у повідомленні агентства. Там також додають, що пігулки не слід використовувати вагітним жінкам.

Що таке "Ритонавір"

Пігулки виробництва американської корпорації Pfizer під назвою "Ритонавір" тестують в Україні з 4 листопада згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я. Таблетки тестують серед людей, які контактували або живуть з хворим на коронавірус.

Масштабне тестування таблеток "Ритонавір" Pfizer розпочала 27 вересня. Ліки треба було компонувати з новим пероральним противірусним препаратом компанії PF-07321332. Препарат під наглядом фахівців тестували близько 2,6 тис. осіб, деякі з яких отримували плацебо. "Ритонавір" зазвичай застосовується в поєднанні з іншими препаратами для лікування ВІЛ-інфекції.

Що відомо

  • Велика Британія першою у світі схвалила застосування таблеток проти коронавірусу.
  • Американська фармацевтична компанія Pfizer оприлюднила офіційну заяву щодо свого нового препарату Paxlovid. Виробник стверджує, що вживання цього препарату показало зниження ризику госпіталізації або смерті, пов'язаної з COVID-19.

Читайте також

Чому люди бояться щеплень. Пояснює психологиня

Третя доза вакцини проти COVID-19: чи потрібна вона

Чи заразна людина після щеплення від COVID та чи треба вакцинуватись від грипу. Відповідає лікарка

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок