На Миколаївщині понад 30 тисяч людей отримують пенсії на пільгових умовах

На Миколаївщині понад 30 тисяч людей отримують пенсії на пільгових умовах

На Миколаївщині понад 30 тисяч людей отримують пенсії на пільгових умовах
. Фото: Суспільне Миколаїв

Станом на перше листопада 2021 року на Миколаївщині проживають 298 175 пенсіонерів, з них 32 620 людей отримають пенсії на пільгових умовах.

Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповіла начальниця відділу методології та організації роботи із застосування пенсійного законодавства управління пенсійного забезпечення Юлія Куліченко.

За словами Юлії Куліченко, пенсія за віком призначається після досягнення людиною 60-ти років за наявністю певного трудового стажу. У 2021 році для виходу на пенсію необхідно мати 28 років стажу. Є пенсія на пільгових умовах, її призначають людям, які мали шкідливі та важкі умови праці.

"Це теж пенсії за віком, але вона призначається на певних умовах. Це пенсії, що призначаються за списками, затвердженими поставами Кабінету міністрів України. Також це пенсії, які призначаються людям, які працювали на підземних роботах", — каже Юлія Куліченко.

За словами Юлії Куліченко, пільгові пенсії призначаються за наявністю певного страхового стажу на посадах, які передбачають вихід на пенсію за пільгових умов.

"На пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці. А також за результатами атестації робочих місць: чоловіки – після досягнення 50-ти років і при стажі роботи не менше 20-ти років, з них не менше десяти років на зазначених роботах; жінки – після досягнення 45-ти років і при стажі роботи не менше 15-ти років, з них не менше семи з половиною років на зазначених роботах", – говорить Юлія Куліченко.

Читайте також: "На Миколаївщині понад 2 тисячі авто з іноземною реєстрацією розмитнили за пільговий період"

Зі слів фахівчині, працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах зі шкідливими та важкими умовами праці, також можуть розраховувати на пільгову пенсію.

"За результатами атестації робочих місць: чоловіки – після досягнення 55-ти років і при стажі роботи не менше 25-ти років, з них не менше 12-ти з половиною років на зазначених роботах; жінки – після досягнення 50-ти років і при стажі роботи не менше 20-ти років, з них не менше десяти років на зазначених роботах", – сказала Юлія Куліченко.

Страховий стаж – це період, за який сплачуються внески до Пенсійного фонду України. Якщо роботодавець не сплачував внески, то такий пільговий період не рахуватиметься.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок