Про Разумкова, зміну регламенту і вибори – інтерв’ю з главою партії "Слуга народу" Корнієнком

Про Разумкова, зміну регламенту і вибори – інтерв’ю з главою партії "Слуга народу" Корнієнком

Ексклюзивно
Про Разумкова, зміну регламенту і вибори – інтерв’ю з главою партії "Слуга народу" Корнієнком
. Олександр Корнієнко, "Слуга народу". Фото: Олександр Брамський / Суспільне

Рада призначила голову партії "Слуга народу" Олесандра Корнієнка першим заступником голови парламенту. Перед тим звільнили Дмитра Разумкова з посади спікера, його замінив Руслан Стефанчук.

Чи залишиться Разумков в "Слузі народу", як партія повертатиме свій рейтинг, яких перестановок в уряді очікувати найближчим часом, а також чи планує Зеленський змінити систему правління в державі – про це в інтерв'ю Корнієнка Суспільному.

Які політичні плани на цей сезон у "Слуги народу”?

Осіння сесія завжди бюджетна. Тобто, основний закон так чи інакше маємо прийняти до нового року – це державний бюджет на наступний рік. Думаю, що ми це зробимо. Знову без бюджетних ночей і тих таких ознак, які в минулих парламентах були. Думаю, що країна отримає на наступний рік справедливий бюджет. Збалансований більш-менш. На даний момент ще розглядаємо правки і він далі буде допрацьовуватись з Міністерством фінансів і в профільному комітеті.

Щодо законодавчого пакету, він у нас незмінний. Це реформи в різних сферах. Ми працюємо над завершенням деолігрархічної реформи. В плані закону антиолігархічного – будемо голосувати на тижні. Зміни до нього.

Переголосовувати, правильно?

Да. Там є процедура, яка стосується техніко-юридичних коригувань, 131 стаття регламенту, так званого. Це буде стосуватися не лише антиолігархічного закону. Ми знайшли ще два закони, які соромно сказати... Один з них з другої сесії. Інший з п’ятої сесії.

Які саме?

Один стосується конфлікту інтересів на посадах. Це закон антикорупційний. Інший стосується фінансового моніторингу.

Читайте також: Зміни до регламенту зареєструють в Раді до кінця року – Корнієнко

Дмитро Разумков. Чи планує "Слуга народу" забрати в нього мандат?

У нас є голова нашої політичної ради партії Давид Арахамія. Він запропонував непогану, мені здається, конструкцію, що треба подивитися чи буде продовжувати позафракційний народний депутат Разумков свою діяльність відповідно до програми партії “Слуга народу”. І тих обіцянок, з якими партія йшла на вибори, на той момент очолювана ним.

Це по його голосуваннях?

Звичайно. Це видно абсолютно по всім голосуванням. Наприклад, ми бачимо, що він не голосував за нову редакцію закону про національне антикорупційне бюро. Підсилення і реформу антикорупційних органів. Покращення їх. Воно точно було у наших всіх програмах. Такі приклади вже є.

Скільки законів він має не проголосувати?

Це якась математика?

А як визначати тоді?

Визначати буде з’їзд партії, якщо таке питання підніметься. Тому що це ж не компетенція голови партії. Чи голови політради партії. Це компетенція виключно з’їзду.

Юридично у нас немає інших взагалі якихось механізмів. Крім, як механізм так званого партійного оперативного мандату. Він зафіксований в Конституції. І у відповідному законодавстві. Тобто, ЦВК.

Будемо очікувати з’їзду. Ми зараз готуємо цей з’їзд. За нашими підрахунками він може бути в середині листопада. Тому що зараз треба зрозуміти ковідну ситуацію. І в Києві ще додаткові обмеження зараз є з боку міської влади. Подивимося, яку кількість людей ми зможемо привезти в Київ.

Читайте також: Київ перейшов у "червону" зону COVID-19. Що варто знати

Тобто, ви до цього з’їзду плануєте дивитися, як буде Разумков себе поводити в парламенті, за що буде голосувати, а за що ні. І тоді на з’їзді будете вирішувати?

Це буде партія вирішувати. Це не ми будемо вирішувати.

З’явилася інформація, що Ірина Верещук, поки що народна депутатка, членкиня фракції “СН” може очолити Міністерство тимчасово окупованих територій, а Олексій Резніков, який зараз є очільником відомства може очолити Міністерство оборони.

Давайте до того, як з’являться якісь заяви або коментарі вже від уряду...

Це Давид Арахамія сказав.

Ну, давайте будемо зберігати формулювання. Немає взагалі жодних сумнівів, що пані Ірина могла б очолювати і Міністерство окупованих територій, і мабуть бути віце-прем'єром з питань реінтеграції.

Вона показала в кількох сферах себе дуже непогано і в комітеті (оборонному) немає нарікань на її роботу з боку колег. Це і також її такі політичні спроби балотування на мера Києва. Мер Києва — серйозна посада, по кількості голосів, які вона зібрала в абсолютних цифрах вона зібрала більше, ніж багато очільників різних інших міст, які там повигравали вибори, тому що ми розуміємо масштаб Києва, 2 мільйони виборців. Це і її комунікаційна робота, як одного з речників фракцій, її позиція на ефірах, відстоювання нашої позиції, що вона теж дуже багато в цьому напрямку робила.

Про мандат Разумкова, зміну регламенту і наступні парламентські вибори – інтерв’ю Корнієнка
Ірина Верещук, "Слуга народу". УНІАН

Можу дозволити собі таку особисту деталь — таку історію: я, мабуть, один з тих, хто ближче був знайомий з Іриною, саме в роботі, тому що я був одним із керівників виборчої компанії і в Києві також керував вибори до Київради на мера Києва, і я бачив як Ірина готується, вона дуже серйозно готується і до ефірів, до зустрічі з виборцями, до кожної дворової зустрічі готувалася. Я навіть у деяких моментах заздрив і соромився, бо я не така людина підготовлена в плані цифр якихось. Я більше спираюся на свою пам'ять, на якісь там свої нотатки короткі. В Ірини завжди з собою є невеличкий довідничок, я думаю, що з такою підготовкою точно народний депутат може бути міністром, особливо в такій непростій історії як реінтеграція.

Тепер щодо пана Резнікова. Я думаю, що такий активний і цілеспрямований міністр оборони нам точно потрібен зараз, це не предметно до пана Тарана (нинішнього міністра оборони – ред.), що він там якийсь не такий, це просто до того, що наступний етап реформування війська, який від нас очікують і партнери.

Для чого така ротація? Чому не можна було Верещук на Міноборони, а пана Резнікова залишити на тій посаді, на якій він є зараз?

Ну, так обговорили всередині ми себе, всередині влади.

Я б не порівнював Ірину з Олексієм. Я б казав все таки про те, що наше бачення, яке співпадає з нашим президентом, воно от наразі так, що на цій посаді Ірина буде ефективніше.

Ведуча програми Мирослава Барчук заявила про те, що нібито Офіс президента узгоджує, які депутати можуть приходити на ефір, які ні. І пресслужба партії, яку ви очолюєте нібито ставить умови, за яких ваші депутати можуть брати участь в ефірі або ні. Чи це так?

Я можу тільки прокоментувати, що якби ставилися якісь умови, то я б точно там 10 разів би не був, мабуть. Єдина умова, яку я там міг ставити — вона була пов'язана тільки з участю не у всій програмі, у частинах блоків, там поблочна система. І на відміну від колег, менше непокоїла холодна студія, когось вона більше непокоїла. Єдине те, що мені кинулося у вічі, у нас був одного дня влітку такий серйозний дощ в Києві, я прийшовши на ефір, там просто криша протікала в будівлі Суспільного.

В студії "Зворотнього відліку"?

Це як іти туди в студію.

В коридорах?

Так. Це, звичайно, якось не дуже було приємно бачити, враховуючи кошти, які на Суспільний холдинг весь виділяють. Я не кажу, що хтось винен, просто це такі спостереження народного депутата. Я ніяких умов не ставлю, тому що в нас, як ви знаєте, решта каналів — комерційні, вони можуть різні умови ставити, вони їх ставлять теж насправді. Це процес такий — динамічний.

Щодо підготовки до ефірів, звичайно, є підготовка і вона відбувається і ніхто це не заперечує, вона відбувається в координації між всіма гілками влади, не лише між ОП і партією, між ОП і урядом, між урядом і партією. Всі в трикутнику працюємо, і це одна з особливостей нашої моновлади, за яку нас багато хто критикує, але поки що вона є така як є, є монобільшість, є президент, який є політичним лідером партії, є уряд, який сформований монобільшістю. Щодо претензій пані Мирослави та інших колег. Я думаю, що багато на це вже відповідав Михайло Подоляк, який є керівником, радником комунікаційним в Офісі, і ми давали розгорнуту відповідь з боку партії від Юлії Палійчук, в її там телеграм-каналі, всі можуть прочитати нашу позицію, ми точно не тиснемо на ЗМІ, і точно ніякі темнки нікому не розсилаються, хтось якась редакція покаже мені темник, який там хтось вислав редакції, буду дуже вдячний, точно наша партія ніякі темники не використовує. Називати темниками інструкцію про комунікації, яка на 90 відсотків складається із фактів, цифр і того, що відбулося — оце тільки можуть журналісти, які там себе називають журналістами, ми їх такими не вважаємо, я вважаю їх пропагандистами, ну це вже наша з ними особиста розмова.

Не про темники, а про тиск, скажімо так, координацію спікерів вашої фракції, вашої партії в ефірах. Опублікувана переписка з однією з представників вашої прес-служби.

Де опублікували?

Мирослава Барчук у себе на фейсбук-сторінці.

Чи це не свідчить про те, що все таки узгоджуються з Офісом президента, хто може йти (на ефір), а хто ні?

Не треба шукати темну кішку там, де її нема. На моєму прикладі, я ж готовий, будь ласка, прийти на "Зворотній відлік" і про це подискутувати з пані Мирославою. Скільки разів туди ходив, я розповім про свої обставини , що мені не завжди легко з малими дітьми ходити на нічні ефіри. Але ми туди ходимо, зокрема, тому що ми розуміємо, що є там панелі, які вимірюють рейтинги. І є зворотній зв'язок від колег, що участь представників влади, які очолюють або партію, або фракцію. Ми маємо всі піклуватися про те, щоб Суспільне телебачення було більш популярним, ніж воно є, тому що це наразі до нього основна претензія з боку опонентів ідеї Суспільного телебачення.

Я не є опонентом ідей Суспільного телебачення, я є прихильником цієї ідеї. Як народний депутат я розумію, що, знаєте, опонентів цієї ідеї дуже багато. І давати кожен раз привід покритикувати Суспільне точно не треба.

Чи є такі переписки тиску, – я думаю, що ні. Такі переписки я впевнений, що ведуться з багатьма гостьовими редакторами з різними піарниками, не лише нашої, а з будь-якими, тому що це нормальний робочий процес узгодження складу гостей. Офіс (президента) не узгоджує гостей. Офіс з нами знаходиться у динамічному обговоренні як краще проводити ту чи іншу комунікацію тої чи іншої теми.

У переписці редакторка запитала, чи буде хтось від вас, – вона сказала: "Это не я решаю. От людина з ОП". Як це трактувати?

Я ж не знаю, що це за скріншот, що це за розмови. Я можу коментувати те, що я можу коментувати.

Ви вважаєте, що скріншот може бути сфальсифікований?

Ні, я ж не знаю, що ми зараз коментуємо якісь скріншоти приватних розмов... Я б не приділяв великої уваги приватним розмовам колег з підготовки тих чи інших заходів.

Про мандат Разумкова, зміну регламенту і наступні парламентські вибори – інтерв’ю Корнієнка
Фото: Суспільне

Чи є в президента наміри змінити форму правління в державі? З парламентсько-президентської на президентсько-парламентську, бо останнім часом почалися такі розмови в кулуарах, люди з оточення президента, з фракції більшості згадують в розмовах таку можливість.

Я думаю, що зміна правління в Україні — це питання, яке виключно може вирішувати український народ методом народовладдя, тобто референдуму.

Ми виконали свою обіцянку передвиборчу, прийняли закон "Про референдум". Минулий закон Конституційний суд визнав неконституційним. Ми прийняли новий, який повністю був проговорений з усіма, і жодних питань до якості цього закону виникати не може. Відповідно до цього закону далі можна запитувати в народу ті чи інші питання, але не забувати про те, що питання мають пройти на референдумі, сенс — це половина виборців, в Україні — це дуже не мало, мають прийти на референдум і він має відбутися. Чи є питання зміни форми правління таким цікавим, думаю так, тому що це людей завжди турбувало.

А президента це питання турбує чи ні?

Я не обговорював з президентом, чи його турбує це питання. Я думаю, якщо ініціатива в президента є, я не впевнений, що він може в цей розділ Конституції ініціювати референдуми.

Читайте також: Рейтинг "Голосу" впав на 6% за пів року: у чому причина. Пояснює Кіра Рудик

Результати останніх соціологічних опитувань показують, що рейтинг партії "Слуга народу" знизився і знизився рейтинг Володимира Зеленського і водночас трохи "Європейської солідарності" рейтинг – вашого основного конкурента?

Чому основний конкурент "Європейська солідарність"? Чому так вирішили?

Таке у вас протистояння було, президента Порошенка колишнього.

Колишній конкурент.

Фракція у парламенті не є конкурентом для вас? Це просто опозиційна фракція. "Європейська солідарність" послідовно намагається закріпити наратив в суспільстві, що вони є основною позицією.

Я думаю, що виборці "Опозиційної платформи За життя" дуже з цим не згодні. Ну це поза тим. Я не бачив по опитуванням зростання ЄС.

Щодо нашого коригування рейтингу, це не вперше відбувається, якщо хтось слідкує за політичним процесом, минулої осені також було коригування. Пов'язано теж було з медійними маніпуляціями, атаками навколо місцевих виборів спочатку, потім навколо тарифної історії. Потім до весни ми побачили, що рейтинг стабілізувався, а потім навіть пішов угору. Чи є це там якимись підставами робити далекоглядні висновки — я їх поки не робив, давайте чекати ще інших опитувань з одного боку, з іншого боку – слідкувати за ситуацією і все-таки настає час такий, ще в нас є листопад — місяць проміжний, а потім вже грудневий — починаються свята, люди менше думають про політику, більше думають про те, як провести Новий рік.

Я думаю, що дасть бог будуть у нас знижуватися темпи інфікування ковідом... і, сподіваємося, що не буде підстав вводити локдаун, а далі вже фактично з середини січня почнемо політичний сезон, він знову буде гарячий, тому що будуть перевибори, довибори. На окрузі Антона Полякова покійного. І, можливо, якісь будуть місцеві вибори, у нас там пішов у відставку мер Запоріжжя, трапилася трагедія в Кривому Розі, тобто є передумови для місцевих виборів.

І тоді подивимося навесні, скоригуємо нашу інформацію по рейтингу. Ціль Європейської опозиції зрозуміла — проєвропейська.

Європейська опозиція — це ви так "Європейську солідарність" називаєте?

Так. Це ми так трошки тролимо їх по-дружньому. Вони нас не по-дружньому тролять. Вони нас ображають, а ми їх по-дружньому тролимо.

На вибори наступні парламентські будете йти як "Слуга народу", як партія політична

Рано ще казати про наступні парламентські вибори.

Два роки лишилося.

Тільки середина політичного циклу. Ми займаємося розбудовою партії, ми формуємо зараз мережу осередків, відкриваємо офіси партійні, ми займаємося проєктами навчання всередині партії і підготовки певного кадрового резерву. Я думаю, що, якщо ми хочемо далі ці зміни втілювати, то ми маємо далі як партія брати участь в політичних процесах.

Про участь у виборах наступних парламентських ви будете вирішувати на з'їзді, який буде в листопаді?

Рано вирішувати щодо участі мінімум за 2 роки до виборів, якось такі далекоглядні плани, я не думаю, що жодна партія... щось в цій країні.

"Батьківщина" заявила, що вони почали готуватись до виборів.

Дякувати Богу, що в них знайшлися їх втрачені організації. Це одна з найпотужніх партій з осередками... Я думаю, що така партія як "Батьківщина" точно кілька разів із попелу відновлювалася в різні епохи. Далі в них є що запропонувати виборцю, інша справа, що ми повністю зараз ідеологічні опоненти, мабуть, але будемо з такими колегами теж працювати.

Тим не менш, опоненти чи ні, але голосування за відставку Разумкова "Батьківщина" підтримала. Чи були із ними якісь домовленості?

Ні, не було жодних із ними переговорів, вони свою позицію пояснили. Різні лунали версії, але вони сказали, що вони тим самим пришвидшують дострокові вибори. Ну ок, якщо в такий спосіб оригінальний пришвидшити дострокові вибори – зняти спікера — може так це працює, вони ж досвідчена політична сила.

Читайте також: Процедура відставки Разумкова – повернення до законів 16 січня — інтерв'ю з Соболєвим, "Батьківщина"

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок