Денис Шмигаль: "Основна причина втрати тепла - це застаріле обладнання"

Денис Шмигаль: "Основна причина втрати тепла - це застаріле обладнання"

Денис Шмигаль: "Основна причина втрати тепла - це застаріле обладнання"
. kmu.gov.ua

Кіровоградську область з робочим візитом 26 жовтня відвідав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Він побував на комунальному підприємстві “Теплоенергетик”, в контактному центрі “Нафтогаз України” та в Центрі масової вакцинації у міськраді.

Під час брифінгу прем’єр-міністр сказав, що основна причина втрати тепла — це застаріле обладнання та зношеність енергомереж. Втрати сягають більше 40%. Підвищення енергоефективності в регіонах дозволить покращити послуги для споживачів та в перспективі зменшити комунальні платіжки, сказав прем’єр-міністр. Додав, що наступного року у співпраці з міжнародними партнерами розроблять та реалізують концепцію енергоефективності для теплогенеруючих підприємств і міських мереж теплопостачання.

Також говорив про заборгованості, яку має кропивницький “Теплоенергетик”.

"Ми домовились з органам місцевого самоврядування, провели верифікацію боргів "Теплокомуненерго" і всіх підприємств по теплу. Є дві складові: заборгованість через різницю в тарифах з 2016 року, ця різниця зараз верифікована, і з державного бюджету буде віддана теплопостачальним організаціям. Теплопостачальні організації, отримавши ці гроші, зможуть погасити заборгованість перед "Нафтогазом", частину цієї суми".

Заборгованість населення запропонував розподілити на термін від трьох до п'яти років. "Це дозволить очистити теплопостачальні підприємства від заборгованості і дозволить вести їм свою діяльність і в кредитній сфері, можливо, у випуску облігацій або інших цінних паперів, і місцевому самоврядуванню, це не буде створювати нових боргів".

Директор комунального підприємства "Теплоенергетик" Олександр Чельник очікує, що гроші на рахунки підприємства надійдуть до кінця року: "Підприємство розраховує на отримання відшкодування різниці тарифів в сумі 309 мільйонів гривень. Відповідні контрольно-ревізійні служби здійснять перевірку, підтвердять обґрунтованість цих сум і в разі підтвердження, або внесення певних коректив, остаточно буде сформована та сума, яка надійде нам у вигляді відшкодування різниці в тарифах. Ми цими грошима повернемо борг перед "Нафтогаз України" і перед "Кіровоградгазом".

Що відомо

  • У вересні 2021 року Уряд, НАК "Нафтогаз" та міські голови уклали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 роки. Відповідно до домовленостей, місцева влада не підвищуватиме тарифи для населення, а підприємства мають забезпечити безперебійне постачання теплоенергії та гарячої води в цей опалювальний сезон.
  • Для бюджетних організацій Кропивницького тариф на теплову енергію зріс на 76 відсотків. Тариф для населення затверджений у серпні – 69,32 гривень. Він розраховувався відповідно до ціни на газ за січень 2021 року.
На початок