Шмигаль заявив, що фінансування Суспільного відбувається у повному обсязі. Але це не так

Шмигаль заявив, що фінансування Суспільного відбувається у повному обсязі. Але це не так

Шмигаль заявив, що фінансування Суспільного відбувається у повному обсязі. Але це не так
. Original

22 жовтня на засіданні Верховної ради під час запитань до уряду відбулася дискусія щодо обсягів фінансування Суспільного мовника в Україні. Зокрема, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Суспільне отримує фінансування у повному обсязі. Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко висловив незадоволення рейтингами мовника.

Питання стосовно фінансування роботи Національної Суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) поставила до голови уряду співголова фракції "Європейської солідарності" у Верховній раді Ірина Геращенко.

"Ми вимагаємо від прем'єр-міністра дати свою реакцію на заяви суспільного мовника про втручання офісу президента і влади в їх роботу. І друге, прокоментуйте, будь ласка, як так що в нас суспільне мовлення недофінансується, в цей час ви щедро фінансуєте паркетний телеканал Банкової "Дом" і як стало відомо виділено 39 мільйонів гривень не на пропаганду зараз вакцинації для окупованих територій, щоб приїжджали вакцини робили", — заявила Геращенко.

"Стосовно фінансування Суспільного. Фінансування відбувається в повному об’ємі який передбачено в державному бюджетом України, а це нагадаю мільярди гривень, не мільйони, а мільярди", — заявив голова Кабміну міністрів під час години запитань до уряду.

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко висловив незадоволення рейтингами мовника.

"Дійсно вони фінансуються повним обсягом, хоча є запитання стосовно рейтингів, тому що за такі гроші інші канали добиваються набагато більших рейтингів і мова йде не тільки про довіру, але все ж таки про відповідальність за витрачені кошти", — заявив міністр.

Скільки отримує Суспільне

На фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії на 2022 рік у проєкті бюджету передбачено 1 871 276 700 гривень. Натомість у 2021 році мовник отримав фінансування у розмірі 1 874 158 000 гривень, що склало 82% від гарантованого законом. У 2020 році фінансування НСТУ склало 1,7 млрд гривень.

Відповідно до закону "Про забезпечення діяльності Національної суспільної телерадіокомпанії України", фінансування з держбюджету має становити не менше 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету за попередній рік.

Видатки державного бюджету на 2021 рік становили 1320, 15 млрд грн, а на 2020 рік — 1182, 01 млрд грн. Таким чином, мовник мав би отримати на фінансування у 2021 році не менше 2,6 млрд гривень, а у 2020 році — 2,4 млрд гривень.

Рейтинг Суспільного

Шмигаль заявив, що фінансування Суспільного відбувається у повному обсязі. Але це не так
Охоплення Суспільного. Суспільне

Дані розраховані за результатами СATI та F2F опитування Центру дослідження суспільства, підрозділу АТ "НСТУ".

Станом на жовтень 2021 року сайт suspilne.media має 4 мільйони унікальних користувачів на місяць, охоплення у соціальній мережі Facebook складає 12 мільйонів унікальних користувачів, у сукупній кількості підписників у соцмережах — понад 2 млн. Відеоперегляди у Facebook — 60 млн на місяць.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії та діджитал платформа.

Що відомо

  • 19 жовтня ведуча ток-шоу "Зворотний відлік" на телеканалі "UA: Перший" Мирослава Барчук заявила, що Офіс президента намагається контролювати присутність на ефірах депутатів Верховної ради від фракції "Слуга народу". Зокрема, за словами Барчук, Офіс президента висуває редакції токшоу умови й ставить ультиматуми щодо присутності гостей.

Читайте також

"Депутати — вільні люди". Що відомо про конфлікт між токшоу "Зворотний відлік" та "Слугою народу"

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок