Міміка не завжди відображає емоції. Дослідники зруйнували теорію фізіогноміки

Міміка не завжди відображає емоції. Дослідники зруйнували теорію фізіогноміки

Міміка не завжди відображає емоції. Дослідники зруйнували теорію фізіогноміки
.

Учені з британського університету Глазґо встановили, що емоції, які відчуває людина, не так просто визначити за мімікою, як вважалося раніше. Проведене ними дослідження поставило під сумнів теорію фізіогноміки, за якою нібито можна визначити тип особистості людини, її душевні якості та стан здоров'я.

Як пише Nature, дослідження проводилося з 2018 року серед 80 представників Західної та Східної Азії. Також науковці запитували дорослих і дітей у різних країнах, які емоції вони відчувають, опитували корінне населення найвіддаленіших кутків світу.

Ціллю експерименту було дослідити, наскільки точними були спостереження американського психолога Пола Екмана, зроблені в 60-70 роках минулого століття. Згідно зі зробленими Екманом висновками, існують універсальні емоційні стани і вирази для людей з усього світу. Відтоді ці ідеї залишалися незмінними. Так, у багатьох правових системах на Заході читання емоцій обвинуваченого є частиною справедливого судового розгляду.

Також метод Екмана використовувався й в інших програмах, однак піддавався критиці за неточність та упередженість у расовому відношенні. Однак це не завадило деяким компаніям створити програми, які за допомогою штучного інтелекту визначають емоції. Системи випробовуються або продаються для оцінки придатності кандидатів на роботу, виявлення брехні, підвищення привабливості реклами та діагностики психічних розладів від деменції до депресії.

Однак нове дослідження переглядає ці дані і ставить їх під сумнів. Багато науковців вважають, що картина набагато складніше, і що вирази обличчя сильно розрізняються залежно від контексту ситуації і культури. Так, дослідження продемонструвало, що, хоча західні і східні азіати мали подібні уявлення про те, як люди виражають біль, у них були різні уявлення про вираження задоволення.

емоції
Емоції Мони Лізи. Фото: GL Archive/Alamy.

Дослідники стверджують, що варіації настільки великі, що розтягують ідею "золотого стандарту" до межі. У статті Nature також розповідається про низку досліджень кількарічної давнини, всі результати яких стверджували, що практично немає доказів того, що люди можуть достовірно визначити емоційний стан іншої людини за допомогою рухів обличчя, а намагатися оцінити внутрішні психічні стани за допомогою зовнішніх маркерів — це все одно, що "намагатися виміряти масу в метрах".

Ще одна причина відсутності доказів універсальних виразів полягає в тому, що обличчя — це не вся картина. Інші речі, в тому числі рух тіла, індивідуальність, тон голосу і зміни відтінку шкіри, грають важливу роль в тому, як ми сприймаємо і відображаємо емоції. Наприклад, зміни в емоційному стані можуть вплинути на кровотік, а це, в свою чергу, може змінити зовнішній вигляд шкіри.

емоції
Ілюстрація емоцій: шанувальники Джастіна Бібера плачуть на концерті в Мехіко, а співачка Адель виграє Греммі за найкращий альбом у 2012 році.

Дослідники закликали технологічні компанії переглянути затверджені набори визначення емоцій і припинити використовувати хибні припущення, які можуть негативно впливати на життя людей.

На початок