ВАКС закрив справу проти ексміністра інфраструктури Омеляна. Прокуратура готує оскарження

ВАКС закрив справу проти ексміністра інфраструктури Омеляна. Прокуратура готує оскарження

Ексклюзивно
ВАКС закрив справу проти ексміністра інфраструктури Омеляна. Прокуратура готує оскарження
. УНІАН

Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження стосовно колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна, відкрите через зниження експосадовцем портових зборів. У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що планують оскаржити виправдувальний вирок Омеляну.

Інформацію про закриття провадження ексміністр підтвердив у коментарі Суспільному.

"Справу щойно закрили. Я радий, що у нас є незалежний суд", – зазначив Омелян.

За його словами, провадження закрили за відсутністю складу злочину. При цьому Володимир Омелян наголосив, що його справа від самого початку була політично обумовлена, а до переслідування ексміністра був причетний Офіс президента.

"Вона (справа – ред.) відкривалася дуже швидко у 2020 році, напередодні відкриття цієї справи мені пропонували з Офісу президента обійняти державну посаду з гарним фінансовим забезпеченням. У протилежному випадку, якщо я не припиню критикувати Зеленського (президента Володимира Зеленського – ред.) і Єрмака (керівника ОПУ Андрія Єрмака – ред.), мені обіцяли кримінальне переслідування", – додав він.

Омелян зазначив, що за тиждень після його відмови ДБР провело обшук у нього вдома, після чого НАБУ відкрило щодо ексміністра кримінальне провадження.

Політик також зауважив, що справа щодо нього розглядалася з листопада 2020 року.

"Суд дослідив всі обставини й просто вщент розніс всі звинувачення прокуратури", – пояснив колишній посадовець.

САП готує оскарження

У пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заявили, що САП планує оскаржувати рішення суду.

"Прокурор САП не погоджується з виправдувальним вироком та оскаржить його у суді апеляційної інстанції", – йдеться у повідомленні.

Зокрема, у прокуратурі заявили, що Омелян не мав права знижувати один із портових зборів.

"Колишній міністр видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів — адміністративний — є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна рада, а не міністр. До того ж, Міністерство фінансів України виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет", – зазначили у САП.

У чому звинувачують Омеляна

19 червня 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру Володимиру Омеляну у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,4 мільйона гривень. За версією правоохоронців, таку суму держава втратила через рішення ексміністра про зменшення портового (адміністративного) збору.

"У підсумку рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету 30,4 мільйона гривень: з очікуваних 203,5 мільйона гривень отримано 173,1 мільйона гривень. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети", – стверджують у САП.

Дії Омеляна були кваліфіковані за ч. 2 ст. 211 Кримінального кодексу – ""Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок