У Кропивницькому вчителі початкових класів складали ЗНО

У Кропивницькому вчителі початкових класів складали ЗНО

У Кропивницькому вчителі початкових класів складали ЗНО
. Оригінальне

Сорок одна вчителька початкових класів склала зовнішнє незалежне оцінювання у Кропивницькому. Про це Суспільному розповіла завідувачка лабораторії зовнішнього незалежного оцінювання Ліна Бутенко. Це перший етап їх сертифікації.

Всього на тестування зареєструвалися сорок два з п’ятдесяти чотирьох можливих учасників. Одна людина не прийшла. За словами Ліни Бутенко, тестування працівників освіти в Україні проводять вдруге. Воно добровільне. У вчителів перевіряють рівень їхніх знань, майстерність викладання та навички володіння педагогічною теорією. За три години треба відповісти на сто питань.

Пункт тестування – кропивницька школа №6. Вчительки зібрались біля неї за годину до тестування. Тетяна Наумова приїхала з селища Побузьке Голованівського району. Працює вчителькою тридцять дев’ять років: ”Минулого року вагалася – варто чи не варто, а цього року вирішила, що треба спробувати свої сили. Термін роботи великий у мене. Якщо чесно, я вже пенсійного віку, але ці відсотки надбавки, які мають бути, вони ніколи не будуть зайвими”.

Вчителька Маргарита Тітарага з Кетрисанівки Бобринецького району складала тестування минулого року: ”Ми не дочитали вимоги. Треба було відіслати самооцінювання, ми зробили це запізно. Минулого року було страшнувато, зараз – спокійніше”.

Учасників тестування поділили на три групи. Вони повинні мати з собою лист-виклик та паспорт для засвідчення особи.

Старша інструкторка Тетяна Шаповалова розповіла про правила тестування: ”Кожен учасник в аудиторії займає заздалегідь визначене місце. Змінювати місце учасник не може, це заборонено правилами проведення ЗНО та сертифікації педагогів. Є наліпка з порядковим номером та ім’ям учасника тестування”.

За словами Тетяни Шаповалової, з собою можна взяти пляшку води і ручку: ”Більше нічого не потрібно. Всі речі, які принесли з собою, вони виклали у місці для особистих речей. Під час тестування учасник може виходити з аудиторії стільки, скільки потрібно, але час не додається. Учасники тестування отримали пакет, він неушкоджений, учасник сертифікації №3 пересвідчиться в цьому. Рівно об 11:00 інструктор розпочне типову промову, під час якої відкривають пакет і роздають усі матеріали”.

Вчителька кропивницької школи №25 Тетяна Мельник розповіла, що перед тестуванням хвилюється: ”Вирішила перевірити, наскільки я відповідаю вимогам до сучасного вчителя, наскільки я компетентна у своїй професії”.

Об 11:00 почалося тестування. За дві години з аудиторії вийшла Олена Чернецька-Кліменчук: ”Важким було завдання математичного спрямування, бо я, взагалі, гуманітарій. А так – завдання нормальні. Деякі можна було вгадати, вони були логічними, виходила змістовна лінія. Будемо чекати результатів”.

За словами завідувачки лабораторії зовнішнього незалежного оцінювання Ліни Бутенко, незалежне оцінювання знань вчителів початкової школи – це перший етап сертифікації. Прохідний бал – шістдесят: ”Максимальна кількість балів – сто. Є сто питань, один бал отримують за кожну правильну відповідь. Кожен, хто отримає потрібний бал, перейде до наступного етапу – самооцінювання. Цим етапом займається державна служба якості освіти у Кіровоградській області. Останнім, третім, етапом є вивчення практичного досвіду, проводить її держслужба якості”.

Вчитель, який складе сертифікацію, отримує 20% надбавки до зарплатні.

На початок