Запуск е-лікарняних: пацієнт повинен перевірити дані, які вписав лікар — Ляшко

Запуск е-лікарняних: пацієнт повинен перевірити дані, які вписав лікар — Ляшко

Доповнено
Запуск е-лікарняних: пацієнт повинен перевірити дані, які вписав лікар — Ляшко
. Єлизавета Серватинська / Суспільне

З першого жовтня в Україні лікарняні видаватимуться тільки в електронному вигляді і всі необхідні дані автоматично передаватимуться до Пенсійного фонду та роботодавцям.

Про це під час брифінгу розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Тепер людина приходить до лікаря, той робить медичний запис і після заповнення медичного запису йому приходить смс про те, що у вас зроблено медичний запис і відкривається лікарняний. Це медичний запис летить до Пенсійного фонду, від Пенсійного фонду приходить інша смска, що електронний лікарняний відкрито", — розповів він.

Міністр зазначив, що тепер від лікаря потрібно тільки встановити за визначеними критеріями тимчасову непрацездатність.

"Від лікаря і від пацієнта — тільки діалог, лікар встановлює про те, що може бути непрацездатність на визначений період за дев'ятьма встановленими категоріями, пацієнт має пересвідчитись, що лікар вніс правильно дані, що отримав смс. Далі роботодавця повідомляють зручним способом про те, що вам відкрили лікарняний. Одужуєте, лікуєтесь правильно, повертаєтесь на роботу і електронні лікарняні закривають також в електронному режимі Роботодавець все це бачить в своєму кабінеті", — відзначив Ляшко.

Водночас за словами міністра цифрової трансформації Михайла Федерова, електронні лікарняні знижують корупційні ризики.

"Послуга має великий антикорупційний ефект, тому що коли все відцифровано можливо проаналізувати, скільки разів видає яка лікарня і який лікар лікарняні, в чому причина аномальних ситуацій і за нашими розрахунками можна зекономити кілька мільярдів гривень на послузі електронних лікарняних", — пояснив він.

Як пояснив міністр, залишаються чотири випадки, коли будуть ще видаватися і паперові лікарняні:

  • продовження і закриття листків непрацездатності, які були оформлені до 1 жовтня;
  • коли відбувається сплив строку, протягом якого лікар може внести зміни до медичного висновку. В таких випадках це буде розглядатися на базі лікарського закладу консультативною комісією, підписуватися безпосередньо керівником закладу;
  • коли виникне технічна проблема, і упродовж 7 днів не можна буде передати дані з електронної системи охорони здоров’я до ПФУ;
  • коли застрахованій особі протягом двох місяців з дня народження дитини на підставі свідоцтва про народження видається довідка за формою 147/о"

Що відомо

  • 3 лютого Верховна рада підтримала постанову про запровадження електронного реєстру листків непрацездатності (електронних лікарняних). Е-лікарняні мали запрацювати на початку 2021 року.
  • У 2020 році 13 мільйонів українців отримали електронну медичну картку за програмою цифровізації системи охорони здоров'я.
  • Тестовий запуск електронного лікарняного в Україні планувався з літа 2020 року. Пізніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що електронні лікарняні запрацюють з 2021 року.
  • Міністерство охорони здоров'я планує реалізувати у 2021 році інтеграцію системи електронного кабінету пацієнта з цифровим додатком "Дія".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок