Рада ухвалила постанову про е-лікарняні. Коли вони запрацюють

Рада ухвалила постанову про е-лікарняні. Коли вони запрацюють

Рада ухвалила постанову про е-лікарняні. Коли вони запрацюють
. Ілюстративне фото: pixabay

Верховна рада підтримала постанову про запровадження електронного реєстру листків непрацездатності (електронних лікарняних), які мають запрацювати вже на початку 2021 року.

Відповідне рішення підтримали 315 депутатів на засіданні 3 лютого.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту постанови №4243, на початку 2021 року реєстр може запрацювати повноцінно. Водночас термін повного запровадження реєстру буде залежати, зокрема, від створення Національною службою здоров'я модулів інформаційної взаємодії електронної системи охорони здоров’я ЕСОЗІнформаційно-телекомунікаційна система, яка забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією в електронному вигляді. тощо.

Метою прийняття постанови є запровадження електронного лікарняного у "найближчі строки", а також проведення аудиту ефективності використання коштів, виділених на нього. Крім того, проєктом постанови доручається Кабінету міністрів прискорити розробку та внесення змін до нормативно-правових актів для впровадження е-лікарняних та інформувати Раду про вжиті заходи.

Читайте також: Як електронний лікарняний завадить торгівлі медичними довідками. Пояснюють урядовці та експерт

Також нардепи доручили Міністерству охорони здоров’я погодити із Пенсійним фондом та Фондом соціального страхування України порядок видачі, продовження та обліку е-лікарняних, а також забезпечити їх повноцінне функціонування

Що відомо

  • У 2020 році 13 мільйонів українців отримали електронну медичну картку за програмою цифровізації системи охорони здоров'я.
  • Тестовий запуск електронного лікарняного в Україні планувався з літа 2020 року. Пізніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що електронні лікарняні запрацюють з 2021 року.
  • Міністерство охорони здоров'я планує реалізувати у 2021 році інтеграцію системи електронного кабінету пацієнта з цифровим додатком "Дія".
  • Електронна система охорони здоров'я eHealth — це система, яка забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією в електронному вигляді. Функціонування системи забезпечує Національна служба здоров'я України.
На початок