13 мільйонів українців уже мають електронну медичну картку – МОЗ

13 мільйонів українців уже мають електронну медичну картку – МОЗ

13 мільйонів українців уже мають електронну медичну картку – МОЗ
. Суспільне

Заступник міністра охорони здоров'я Ярослав Кучер заявляє, що 13 мільйонів українців уже отримали електронну медичну картку за програмою цифровізації системи охорони здоров'я.

Про це Кучер розповів на брифінгу 16 грудня.

"Для 13 мільйонів пацієнтів вже створено електронні медичні картки. Це означає, що вся важлива інформація, на зразок хронічних, інфекційних та неінфекційних хвороб пацієнта, консультацій, тощо, зберігається в одному місці та не може бути втрачена. Лікар може негайно отримати доступ до всієї необхідної інформації", – розповів заступник очільника МОЗ.

За словами Кучера, цифровізація системи охорони є одним з пріоритетних напрямків роботи МОЗ.

"Автоматизація обліку медичних послуг та всієї системи охорони здоров'я є першочерговим завданням МОЗ. Результати вже є. Зокрема, днями до електронної медичної системи eHealth було внесено 100-мільйонний медичний запис. Для національної медичної системи це дійсно серйозна цифра", – пояснив Кучер.

У 2021 році, за словами заступника міністра, МОЗ планує розширити список електронних медичних сервісів. Зокрема, заплановано запуски:

  • електронного лікарняного листа,
  • електронних рецептів,
  • електронного плану лікування,
  • електронного модуля чутливих даних,
  • електронного кабінету пацієнта в інтеграції з додатком "Дія".

Крім того, МОЗ здійснює постійне удосконалення цифрових сервісів моніторингу поширення COVID-19 в Україні, зокрема, реєстрації підозрілих випадків. За словами Кучера, оновлення системи дозволяє відстежувати контактних осіб та оптимізувати збір максимально верифікованих даних.

Що відомо

  • Електронна система охорони здоров'я eHealth — це система, яка забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією в електронному вигляді. Функціонування системи забезпечує Національна служба здоров'я України.
  • Тестовий запуск електронного лікарняного в Україні планувався з літа 2020 року. Пізніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що електронні лікарняні запрацюють з 2021 року.
  • МОЗ України "в найближчий перспективі" планує впровадити поетапний відпуск всіх рецептурних ліків, зокрема, антибіотиків та інсуліну, за електронним рецептом.

На початок