Лауреати Нобелівської премії-2021 не поїдуть в Стокгольм на церемонію нагородження

Лауреати Нобелівської премії-2021 не поїдуть в Стокгольм на церемонію нагородження

Лауреати Нобелівської премії-2021 не поїдуть в Стокгольм на церемонію нагородження
. Фото: Нобелівський комітет

Через пандемію коронавірусної хвороби Фонд Нобеля, який займається організацією церемоній вручення Нобелівських премій, прийняв рішення, що в 2021 році нагороди будуть вручатися лауреатам в їхніх рідних країнах. Заява про це опублікована на сайті Фонду.

У період з 4 по 11 жовтня установи, які вручають премії, оголосять цьогорічних лауреатів. Усі пресконференції будуть показані на офіційних цифрових каналах Нобелівської премії.

Грудневі урочистості з 6 по 12 число, включно з церемонією нагородження 10 грудня, коли вшановують лауреатів у Стокгольмі, пройдуть у гібритоному форматі: у прямому ефірі та за особистої присутності. На них зможуть прийти місцеві мешканці, а всі інші долучаться онлайн.

Норвезький Нобелівський комітет все ще сподівається, що зможе запросити лауреатів в Осло на церемонію. Чи станеться це, оголосять у середині жовтня.

"Нобелівська премія – глобальне явище. Щороку відбираються лауреати з різних континентів. Невизначеність щодо перебігу пандемії та можливостей міжнародних подорожей є причиною того, що лауреати 2021 року отримають свої медалі та дипломи у своїх країнах", – сказала виконавча директорка Нобелівського фонду Відар Хельгесен.

Де дивитися

Усі оголошення про лауреатів будуть транслюватися в прямому ефірі на сайті nobelprize.org, YouTube, Facebook, Twitter та LinkedIn. В Instagram покажуть, що відбувається за лаштунками премії. Офіційний хештег оголошень – #NobelPrize

Нобелівську премію з хімії, фізики, медицини, літератури та економіки вручаються у Швеції, проте через COVID-19 минулого року від церемонії відмовитися.

Про літературного нобеля

Нобелівську премію з літератури у 2020 році отримала американська поетеса Луїза Глюк.

За заповітом Альфреда Нобеля літературну премію мають вручати автору "найкращого літературного твору ідеалістичної направленості". Досі ніхто достеменно не знає, що саме він мав на увазі.

З 1901 до 2019 років Нобелівську премію з літератури вручали 112 разів 116 лауреатам. Чотири рази в історії премія присуджувалася двом авторам, а також жодному автору не вручали премію двічі.

Наймолодшим лауреатом Нобелівської премії з літератури наразі залишається Редьярд Кіплінг, який отримав нагороду у 1907 році у віці 41 року. Найстаршою авторкою є Доріс Лессінг. Їй премії вручили у віці 88 років у 2007 році. 65 – середній вік лауреатів Нобелівської премії з літератури.

Усього в історії Нобелівську премію з літератури отримали 15 жінок-авторок. Найпершою стала шведка Сельма Лагерлеф. У 1993 році Тоні Моррісон стала першою темношкірою американкою, яка отримала Нобелівську премію.

За історію вручення премії лише два лауреати відмовилися її приймати. Це російський поет і письменник Борис Пастернак (1958) і французький письменник Жан-Поль Сартр (1964).

За всю історію премії посмертно нагороду отримали лише два автори — Ерік Аксел Карлфельдт (1931) і Даг Хаммаршельда (1961).

У 2018 році Нобелівську премію з літератури не вручали через скандал, у центрі якого опинився французький фотограф Жан-Клод Арно, чоловік шведської поетеси Катаріни Фростенсон, члена Нобелівської академії з 1992 року. Тоді 18 жінок звинуватили фотографа в сексуальних домаганнях. Премію з літератури за 2018 рiк присудили у 2019 році.

Літературний Нобель та Україна

Реальна можливість отримати Нобеля була в українського письменника Івана Франка. В архіві Шведської академії зберігається датований 1915 роком документ, де серед списків претендентів фігурує його прізвище під номером 4. Номінував українського письменника священник УГКЦ доктор Йосип Застирець з Відня. Проте Франко помер у травні 1916 року, а за правилами премію не можна вручати посмертно.

У 1970-му на запит Нобелівського комітету Гарвардський університет висував на здобуття премії Миколу Бажана, але той відмовився.

У 60-х роках україно-американський професор Омелян Пріцак висував на премію висували Павла Тичину, Івана Драча та Ліну Костенко. У 1980 році російськомовний канадський часопис "Современник" висував Уласа Самчука, але йому не вистачило рекомендацій.

У 1985 році діаспора намагалась висунути Василя Стуса на здобуття Нобелівської премії 1986 року, але він 4 вересня 1985 року помер у таборі як політичний в'язень. Є припущення, що Стуса убили через те, що його висунули на премію.

У 2021 році комітет Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав ініціативу номінувати українську письменницю Ліну Костенко на Нобелівську премію з літератури в 2022 році.

Що відомо

  • Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Її заснували згідно із заповітом шведського підприємця, винахідника та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля, який винайшов динаміт. Перша церемонія нагородження відбулась 1901 року. Лауреатів оголошують у жовтні, але вручення премій відбувається 10 грудня — в день смерті Альфреда Нобеля.
  • Названо 25 претендентів на Нобелівську премію миру у 2021 році
На початок