Нобелівську премію з літератури отримала американська поетеса Луїза Глюк

Нобелівську премію з літератури отримала американська поетеса Луїза Глюк

Нобелівську премію з літератури отримала американська поетеса Луїза Глюк
.

Лауреаткою Нобелівської премії з літератури у 2020 році стала американська поетеса Луїза Глюк "за її безпомилковий поетичний голос, який суворою красою робить індивідуальне існування універсальним".

Від початку своєї літературної кар'єри письменниця видала 12 поетичних збірок та кілька томів нарисів про поезію. Центральна тема її творів — дитинство, сімейне життя, стосунки у родині.

Вона народилася у 1943 році в Нью-Йорку і живе в Кембриджі, штат Массачусетс. Крім письменництва, вона викладає англійську мову в Єльському університеті.

Авторка дебютувала у 1968 році із поетичною збіркою "Первісток" (Firstborn). І незабаром її визнали одним з найвидатніших поетів сучасної американської літератури. Глюк отримала кілька престижних нагород, серед яких Пулітцерівська премія (1993 рік) та Національна книжкова премія (2014 рік).

Що почитати

Завдяки своїм збіркам "Тріумф Ахілла" (1985) і "Арарат" (1990), авторка здобула визнання і за кордоном. В "Арараті" об'єднуються три характеристики, які згодом повторюються в її творах: тема сімейного життя, інтелект та витончене почуття композиції, яке характеризує книгу в цілому.

Її поетична збірка "Дикий ірис" у 1992 році отримала Пулітцерівську премію у 1993 році. Книга також отримала премію Вільяма Карлоса Вільямса.

Скандал, посмертне вручення та визначні лауреати

За заповітом Альфреда Нобеля літературну премію мають вручати автору "найкращого літературного твору ідеалістичної направленості". Досі ніхто достеменно не знає, що саме він мав на увазі. 

З 1901 до 2019 років Нобелівську премію з літератури вручали 112 разів 116 лауреатам. Чотири рази в історії премія присуджувалася двом авторам, а також жодному автору не вручали премію двічі.

Наймолодшим лауреатом Нобелівської премії з літератури наразі залишається Редьярд Кіплінг, який отримав нагороду у 1907 році у віці 41 року. Найстаршою авторкою є Доріс Лессінг. Їй премії вручили у віці 88 років у 2007 році. 65 - середній вік лауреатів Нобелівської премії з літератури.

Усього в історії Нобелівську премію з літератури отримали 15 жінок-авторок. Найпершою лауреаткою премії стала шведка Сельма Лагерлеф.

У 1993 році Тоні Моррісон стала першою темношкірою американкою, яка отримала Нобелівську премію.

Нобелівську премію з літератури у 2016 році отримав співак Боб Ділан за "нові форми поетичного вираження в американській пісенній традиції".

За всю історію вручення премії лише два лауреати відмовилися її приймати. Це російський поет і письменник Борис Пастернак (1958) і французький письменник Жан-Поль Сартр (1964).

Нобелівську премію з літератури вручають авторами, які пишуть різними мовами. Нині у списку 25 мов.

За всю історію премії посмертно нагороду отримали лише два автори — Ерік Аксел Карлфельдт (1931) і Даг Хаммаршельда (1961).

У 2018 році Нобелівську премію з літератури не вручали через скандал, у центрі якого опинився французький фотограф Жан-Клод Арно, чоловік шведської поетеси Катаріни Фростенсон, члена Нобелівської академії з 1992 року. Тоді 18 жінок звинуватили фотографа в сексуальних домаганнях. Премію з літератури за 2018 рiк присудили у 2019 році.

Довідка. Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Її заснували згідно із заповітом шведського підприємця, винахідника та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля, який винайшов динаміт. Перша церемонія нагородження відбулась 1901 року. Лауреатів оголошують у жовтні, але вручення премій відбувається 10 грудня — в день смерті Альфреда Нобеля.

Що відомо

  • Нобелівську премію з медицини та фізіології у Швеції 5 жовтня отримали троє американців, які зробили вирішальний внесок у боротьбу з гепатитом С.
  • Нобелівську премію з фізики 6 жовтня отримали Роджер Пенроуз за дослідження поведінки чорної діри, а також Райнхард Генцель та Андреа Гез за відкриття надмасивного компактного об'єкта в центрі нашої галактики Чумацький Шлях.
  • Лауреатками 112-ї Нобелівської премії з хімії 7 жовтня стали Еммануель Шарпентьє та Дженніфер А. Дудне за розробку методу редагування геному.
На початок