"Догани й звільнення". Журналіст розповів, як в "Л/ДНР" змушують голосувати на виборах до Держдуми

"Догани й звільнення". Журналіст розповів, як в "Л/ДНР" змушують голосувати на виборах до Держдуми

"Догани й звільнення". Журналіст розповів, як в "Л/ДНР" змушують голосувати на виборах до Держдуми
. АР

Окупаційні адміністрації так званих "ЛДНР" примушують жителів окупованих територій брати участь у російських виборах.

Про це Суспільному повідомив журналіст "Реальної газети" Олександр Білокобильський.

За його інформацією, керівники підприємств, закладів та так званих "держаних установ ЛНР" готували списки співробітників, які будуть брати участь у виборах.

"Це списки співробітників, навпроти яких в окремих стовпчиках після імен, прізвищ, дати народження вносилися дати, коли вони отримали російські паспорти, коли отримали страховий ідентифікаційний номер індивідуального особового рахунку (рос. СНИЛС). Він необхідний для реєстрації на сайті “держпослуги РФ”, а ця реєстрація потрібна для дистанційного електронного голосування. В наступних стовпчиках цих таблиць мають бути позначки чи проголосували ці люди на виборах", — розказав Білокобильський.

Читайте також: Європарламент схвалив резолюцію щодо РФ. Рекомендує посилити санкції та відключити від SWIFT

Також у цих списках вказується причина, з якої людина не проголосувала. Крім інформації про участь у виборах співробітників, збирають і інформацію про участь у виборах родичів людини.

"Причина неголосування має бути поважна, адже причини "не захотів", "були домашні справи", "треба було поїхати на дачу" — не розглядаються", — додав він.

Як повідомив Олександр Білокобильський, за неучасть у російських виборах до співробітників керівництво може застосовувати санкції: догана, позбавлення премій, або навіть звільнення.

"Це нам розповідали наші джерела усно. Ми розуміємо, що з роботою на окупованих територіях погано, і знайти нову роботу після звільнення з того місця, де люди регулярно отримують зарплату — це велика проблема. І тому це потужний важіль впливу на людей", — пояснив він.

Участь у виборах жителі окупованих територій можуть взяти дистанційно. Для цього окупаційні адміністрації розгорнули мережу пунктів для електронного голосування — “інформаційні центри для громадян РФ”. Їх налічується близько 400.

Також людей організовано вивозитимуть автобусами для голосування до Ростовської області.

"Є великий відсоток людей, так би мовити, громадян РФ, які отримали паспорти на окупованих територіях, на яких не можна вплинути, щоб вони отримали страховий ідентифікаційний номер індивідуального особового рахунку (рос. СНИЛС) та зареєструвалися на “держпослугах”, щоб голосувати дистанційно. Йдеться про пенсіонерів, домогосподарок. І тут задіюються інші механізми, людей підкуповують, розповсюджуючи плітки, мовляв, там, на місцях голосування будуть ярмарки, де можна буде скупитись по дивовижно низьким цінам", — розказав Білокобильський.

Також за його словами, на окупованих територіях присутня лише передвиборча агітація "Единой Росии".

"Днями в Луганській області (ОРДЛО) був створений рух "прихильників" партії "Єдина Росія". Хоча ми розуміємо, що це імітація і, що навряд хтось хоче ставати до лав цієї організації", — додав він.

Що відомо

  • Впродовж 17-19 вересня у Росії пройдуть вибори до нижньої палати парламенту країни — Державної думи. Половину з 450 депутатів оберуть за пропорційними списками, іншу частину — визначать голосуванням у мажоритарних округах.
  • До виборів у Держдуму РФ, які відбудуться 19 вересня, у російському посольстві в Києві відкриються виборчі дільниці. Про це під час брифінгу розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
  • Жителів окупованих територій Донеччини та Луганщини примушують брати участь у виборах до російського парламенту, погрожуючи звільненнями та штрафами.
  • РФ організувала масову видачу паспортів жителям окупованих територій Донеччини та Луганщини напередодні виборів до російського парламенту.
  • Верховна Рада засудила проведення виборів до російської державної Думи на території окупованого Криму та Донбасу та підтримала звернення до міжнародної спільноти через це.
  • Окупаційна влада так званої "ДНР" заявила, що буде затримувати людей без "паспортів", а українські документи стануть приводом для прискіпливих перевірок.
  • Російські окупанти продовжують посилювати антиукраїнські настрої на окупованих територіях Донеччини та Луганщини та агітують молодь брати участь у парламентських виборах РФ.
  • Майже пів мільйона жителів тимчасово окупованих Донеччини та Луганщини отримали паспорти РФ.
  • Наприкінці 2019 року в РФ заявили, що російські паспорти отримали понад 100 тисяч жителів ОРДЛО.
  • Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк заявив, що громадянам можуть дозволити мати два паспорти, але будуть обмеження щодо РФ.
  • На окупованому Донбасі посилюється тиск на громадян України, які не отримали паспорт РФ.
  • Окупаційна влада так званої "ДНР" обмежила виїзд дітей старше 14 років, які не мають паспорта громадянина України, Російської Федерації, закордонних паспортів цих країн чи "паспорта ДНР".
  • У Міністерстві закордонних справ України переконані, що російська паспортизація мешканців окупованих територій Донбасу є засобом поширення ідеології "русского міра" та елементом російських гібридних тактик проти сусідніх держав.
На початок