З жовтня інсулін у Миколаївській області видаватимуть лише за електронними рецептами

З жовтня інсулін у Миколаївській області видаватимуть лише за електронними рецептами

З жовтня інсулін у Миколаївській області видаватимуть лише за електронними рецептами
. Фото: Олександр Гресь / Суспільне Миколаїв

З 1-го жовтня пацієнти з діабетом на інсулінотерапії зможуть безкоштовно або з доплатою у 15 відсотків отримати лікарський засіб у будь-якому регіоні країни, маючи електронний рецепт. У Миколаївській області інсулін потребують 4 980 пацієнтів.

Про це кореспондентам Суспільного розказала заступниця головного лікаря з медичної частини Миколаївської обласної клінічної лікарні Наталя Ткаченко.

За словами Наталі Ткаченко, лікар-ендокринолог повинен зареєструвати пацієнта в електронній мережі охорони здоров’я, і потім він уже може обслуговуватися у будь-якому регіоні країни.

"Форми ще тільки створюються, вдосконалюються, ми проходимо навчання. На сьогодні (15 вересня – ред.) в Миколаївській області всі лікарі-ендокринологи, які працюють на амбулаторному прийомі вже пройшли навчання від Академії національної служби здоров’я, де нас навчили, які основні правила роботи у системі", – розказала Наталія Ткаченко.

інсулін
Фото: Олександр Гресь / Суспільне Миколаїв

Контрактування з аптеками розпочалося 13 вересня і триватиме до кінця 2021 року. Список закладів можна дізнатися на сайті Національної служби або за телефоном гарячої лінії.

За словами завідувачки аптеки Наталії Тен, у вересні видають інсулін ще за паперовими рецептами.

"З жовтня ми вже будемо відпускати за електронними рецептами. Тепер пацієнту не потрібно буде отримувати паперовий рецепт так, як він раніше його отримував у свого ендокринолога. Тепер рецепт буде йому приходити на мобільний телефон. НСЗУ буде відраховувати нам ці гроші, ми будемо раз на два тижні подавати звіт і вони будуть нам ці гроші повертати. Після переходу до НСЗУ, мені здається, пацієнтам буде краще і легше, бо це буде єдина система", – розказала Наталія Тен.

На три місяці 2021 року, з жовтня до грудня, на програму виділили 660 млн грн, говорить заступниця директора департаменту комунікації Національної служби здоров’я України Лілія Гудзь.

"Тепер централізовано буде це відбуватися. Пацієнт отримує рецепт, погашає рецепт, отримує ліки в аптеці, а НСЗУ платить аптеці. Тобто ніяких окремих бюджетів на Миколаївську область чи на Запорізьку не буде", – розказала Лілія Гудзь.

Миколаївець Вадим Чеканов перевіряє рівень цукру в крові щоранку. Чоловік хворіє на цукровий діабет 1-го типу вже 17 років. Протягом місяця йому необхідно одного виду інсуліну чотири шприц-ручки, іншого – дві ручки. Коли в аптеках, прикріплених до його медичного закладу, немає препарату, доводиться купувати. А це близько трьох тисяч грн на місяць. Про програму реімбурсації чув, але через перехід від старої системи до нової вже виникають проблеми з отриманням необхідного інсуліну.

інсулін
Фото: Тетяна Макушева / Суспільне Миколаїв

"Ось буквально два тижні тому (1 вересня – ред.) також я не отримав свій інсулін і в мене його просто не було в запасі та не було в кого його отримати, ну позичити. Довелося писати заяву на Уповноваженого Верховної ради з питань прав людини, тільки таким методом мені видали інсулін. А що буде 22 вересня? Мені знову йти отримувати рецепт, я не знаю. Тобто ми в аптеку ходимо і є ризик, що ми його не отримаємо в цьому місяці", – розказав Вадим Чеканов.

За словами Лілії Гудзь, зараз у пацієнтів є складнощі в деяких областях з отриманням інсуліну. Це пов’язано з тим, що немає одного централізованого закупника, який платить гроші за всі препарати. Станом на 15 вересня кожен регіон має самотужки розв'язувати цю проблему.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок