У Хорватії стартував перший цифровий перепис населення

У Хорватії стартував перший цифровий перепис населення

У Хорватії стартував перший цифровий перепис населення
. AP

13 вересня у Хорватії стартував перший цифровий перепис населення, метою якого є визначення даних про чисельність та просторовий розподіл населення, його основні демографічні, освітні, міграційні, економічні та інші характеристики, а також характеристики домогосподарств та житла.

Як пише "Балканський оглядач", хорватська влада повністю відмовилася від паперових анкет і цьогорічний перепис, який проводиться під лозунгом "Створимо разом картину Хорватії", стане першим цифровим переписом населення Хорватії.

Процедура пройде у два етапи. На першому (з 13 по 26 вересня) дані будуть самостійного вноситися громадянами в анкету на порталі e-građani. Другий етап (з 27 вересня по 17 жовтня) – коли "в поле" вийде 8 тисяч переписувачів, які за допомогою електронних пристроїв будуть збирати дані про тих, хто не зробив це через в інтернеті; контролювати та виправити помилки, зроблені громадянами під час самостійного заповнення анкет.

Кожному, хто відмовляється надавати необхідні дані, надає неточні або неповні дані, загрожує штраф у розмірі до 5000 кун (667 євро). Перші дані перепису очікуються в кінці року.

Що відомо

  • У 2023 році відбудеться перепис населення України. Бюджетний комітет Верховної ради погодив виділення 82,5 мільйони гривень на підготовку до нього, зокрема створення електронної складової.
  • У січні 2020 року міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет озвучив дані електронного перепису, згідно з якими чисельність населення України склала 37 млн 289 тисяч людей (станом на 1 грудня 2019 року). Система розрахунку, за яким проводився пробний "перепис", викликала критичні зауваження.
  • Дубілет повідомив, що для підрахунку кількості населення на окупованих територіях (Крим і Донбас) обговорюється проєкт супутникової зйомки з представниками ООН.
  • Державна служба статистики заперечила дані електронного перепису населення, який ініціював ексміністр.

Читайте також

Наскільки перепис населення через інтернет може бути точним. Пояснюють експерти

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок