На Миколаївщині триває сезон збору меду. У чому його користь

На Миколаївщині триває сезон збору меду. У чому його користь

На Миколаївщині триває сезон збору меду. У чому його користь
. Фото: Суспільне Миколаїв

Пасіка родини Андрія Спанатія розташована на березі Південного Бугу у Вознесенському районі. Тут залишилась дідова хата, яка й стала базою для майбутньої пасіки. Основні меди, які виробляються на сімейній пасіці, – це соняшниковий, акацієвий, ріпаковий та різнотрав’я.

За словами Андрія Спанатія, в середньому його родина збирає від 40 до 60 кілограмів меду з одного вулика. Врожай залежить від декількох факторів, основним з яких є погода.

"Бджоляр не може вплинути на погодні умови. 2020 рік був дуже не врожайним через аномальну спеку. Тоді ми збирали приблизно 25-30 кілограмів меду з вулика. Цей рік (2021 рік – ред.) – "на тверду четвірку": опадів було вдосталь, інколи навіть забагато, наприклад, коли цвіла акація", – розповів Андрій Спанатій.

Окрім цього, зі слів Андрія Спанатія, на бджіл також впливають хімічні речовини, якими фермери обробляють поля під час цвітіння рослин. Якщо бджоли збиратимуть багато пилку на таких полях, це може призвести до отруєння та їхньої подальшої смерті.

Перша качка меду, якщо погода не вносить свої корективи, відбувається в середині травня – у цей період збирають ріпаковий мед. Наступна качка припадає на кінець травня – акацієвий мед. Найбільш головна качка – соняшникова – починається приблизно в кінці липня і може тривати до кінця серпня.

Основний ринок збуту меду – це заготівельник, який забирає майже увесь соняшниковий мед. Сорти меду, які повільно кристалізуються, наприклад, акацієвий, продають в роздріб.

Зі слів дієтологині Ірини Каїрової, мед містить вітамін С, біотин – вітамін, який відповідає за красу та колір волосся, вітамін РР, а також пантенолову та фолієву кислоту, які є корисними для жіночого здоров'я.

Основна користь меду полягає у тому, що він на понад 70 відсотків складається з глюкози та фруктози, які добре перероблюює та засвоюює організм людини. Лише один відсоток зі складу містить сахарози, які мають шкідливий вплив на підшлункову залозу та печінку.

"Але попри користь меду, всім без винятку його вживати лікарі не рекомендують. Калорійність меду вкрай висока, тобто мед має високий глікемічний індекс, і людям, які мають інсулінову резистентність або цукровий діабет, вживати мед треба дуже рідко", – розповіла Ірина Каїрова.

Також деякі види меду є алергічним продуктом, адже містять квітковий пилок. Тому людям, які мають алергію на деякі квіти або на мед, лікарі радять втриматися від вживання меду або дізнаватися його склад у виробника.

Читайте також

"У 2021 році на Миколаївщині засіяли понад 120 тисяч гектарів кукурудзи".

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок