У Слідкомі Білорусі пояснили зміну запобіжного заходу для Протасевича і Сапеги

У Слідкомі Білорусі пояснили зміну запобіжного заходу для Протасевича і Сапеги

Оновлено
У Слідкомі Білорусі пояснили зміну запобіжного заходу для Протасевича і Сапеги
. Білоруський опозиціонер Роман Протасевич. Скріншот: Youtube "ОНТ"

25 червня Слідчий комітет Білорусі повідомив, що білоруський опозиційний журналіст Роман Протасевич та його дівчина Софія Сапега звернулися з клопотанням про укладення досудової угоди про співпрацю зі слідством, що стало причиною зміни запобіжного заходу на домашній арешт.

Про це йдеться у відповідному повідомленні органу в Telegram-каналі.

"Слідчим комітетом Білорусі триває розслідування кримінальних справ стосовно Софії Сапеги і Романа Протасевича. Обвинувачені дають послідовні свідчення і відповідно до законодавства вони раніше звернулися з клопотанням про укладення досудової угоди про співпрацю зі слідством", — йдеться у повідомленні.

Як пояснили у Слідкомі, у клопотанні вони зобов'язалися "сприяти попередньому слідству в розслідуванні злочинів, викритті співучасників, здійснювати все можливе для загладжування шкоди, заподіяної злочинами".

"Виходячи з цього і після розгляду звернення обвинувачених про зміну запобіжного заходу слідство визнало за можливе змінити її на домашній арешт", — резюмували білоруські правоохоронці.

Читайте також: Як можна звільнити політв'язнів Білорусі й коли піде Лукашенко. Пояснює речниця Тихановської

Домашній арешт

Раніше батьки білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича та його дівчини Софію Сапегу повідомили ВВС, що їх перевели під домашній арешт.

"Мені складно коментувати дії влади, які у них цілі. Може, він втягнутий в якусь політичну гру", — сказав батько затриманого журналіста Дмитро Протасевич.

За його словами, ані влада, ані адвокати нічого не розповідають про те, чи знімуть звинувачення.

"Якщо змінили запобіжний захід, це поліпшення їх побутових умов. В іншому, що буде далі, невідомо", — відзначив він.

Вітчим Сапеги зазначив, що родина "у шоці", тому що не очікувала такого рішення. Він також не може повідомили, чи зняли з неї обвинувачення, "щоб не нашкодити дочці".

Росіянку Софію Сапегу білоруські правоохоронці підозрюють в організації групових дій, що грубо порушують громадський порядок та у розпалюванні соціальної ворожнечі.

Проти Протасевича в Білорусі порушено кримінальну справу за кількома статтями, зокрема його підозрюють в "організації масових заворушень". Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Що відомо

  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським. Блогер летів літаком Ryanair з Афін до Вільнюса. Літак екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування. У Ryanair це назвали "актом повітряного піратства". Разом із Протасевичем затримали його дівчину – росіянку Софію Сапегу.
  • Майже за добу після затримання Протасевича МВС Білорусі заявило, що він перебуває у СІЗО-1 у Мінську. Там запевнили, що він "не має скарг на здоров'я". Заява стала відповіддю на повідомлення його матері про те, що Протасевич має проблеми із серцем. Також білоруський провладний Telegram-канал опублікував відео із затриманим Протасевичем.
  • В МЗС України назвали затримання білоруського журналіста Протасевича "черговою атакою на свободу слова" та закликали його звільнити. А президент Зеленський доручив підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.
  • Міжнародна організація цивільної авіації заявила, що не закриватиме повітряний простір над Білоруссю після примусової посадки літака Ryanair та затримання Протасевича. Водночас низка авіакомпаній вже посилає свої літаки в обхід.
  • ЄС зупинив інвестиційну допомогу для Білорусі. А увечері 24 травня Рада ЄС офіційно заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи і закликала звільнити Протасевича і Сапегу.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок