"Порушення видно навіть візуально": епідеміологиня — про ресторан, де отруїлися харків'яни

"Порушення видно навіть візуально": епідеміологиня — про ресторан, де отруїлися харків'яни

"Порушення видно навіть візуально": епідеміологиня — про ресторан, де отруїлися харків'яни
. Суспільне Харків

Фахівці Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб виявили порушення на кухні ресторану "Якіторія", де отруїлися 87 людей.

Фото з кухні, опубліковані прокуратурою, в ефірі "Сьогодні. Головне" на Суспільному прокоментувала Тетяна Карлова, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду, спостереження та профілактики інфекційних захворювань обласного центру контролю та профілактики хвороб.

"Порушення видно навіть візуально. Якщо це відро для сміття, воно повинно бути з кришкою. Що то за ганчір’я? Хто їх і де прав? Чого вони там зберігаються? Якщо це рушники одноразові для рук, то чому вони стоять на роздаткових столах? Умови для миття рук та миття посуду, кухонного обладнання, ви бачите, дуже багато незрозумілого ганчір’я, незрозумілі марлі, які не повинні в такому вигляді зберігатися", — сказала Карлова.

"Не на всіх є документи". Епідеміологиня — про обстеження працівників ресторану, в якому отруїлися
khar.gp.gov.ua

Вона також звернула увагу на замалу площу кухні. "Її малувато безпосередньо для самої кухні", — вважає епідеміологиня.

Центр контролю та профілактики хвороб дослідив аналізи 19 працівників ресторану. Не у кожного з них були документи.

"Встановити достеменно, що це саме працівники цього закладу, не було можливо, тому що не на всіх було надано документи — або взагалі були відсутні, або не надавалися. Список працівників, які там працюють, також не було надано. Але ті люди, які працювали 17 червня, були обстежені, і на сьогодні результати бактеріологічного обстеження на групу кишкових інфекцій, тобто на пошук тієї сальмонели — негативні", — сказала Карлова.

Бактерію сальмонели виявили в одного з працівників, ще у шести — бактерію стафілококу.

Якщо не дотримуються правила зберігання продуктів, сальмонела може не тільки зберігатися на них, а й розмножуватися, пояснила епідеміологиня.

"Сальмонела — це такий збудник, який довготривалий термін виживає в зовнішньому середовищі. Наприклад, у кисломолочних продуктах при температурі +4 градуси, зберігається 48 годин, у молоці при кімнатній температурі — 4-10 діб. Масло вершкове при температурі +4 градуси 128 діб. Сири будь-які — від 7 до 12 місяців", — каже Тетяна Карлова.

Що відомо

  • Про масове отруєння у Харкові стало відомо 17 червня. У перший день до міської лікарні №31 та дитячої лікарні №19 шпиталізували 25 людей. Два ресторани однієї мережі закрили на перевірку. Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил).
  • Кількість хворих 22 червня зросла до 87 людей.
Читайте також: "Замовили роли на обід": що відомо про отруєння у Харкові
На початок