"Замовили роли на обід": що відомо про отруєння пів сотні людей у Харкові

"Замовили роли на обід": що відомо про отруєння пів сотні людей у Харкові

"Замовили роли на обід": що відомо про отруєння пів сотні людей у Харкові
. Суспільне Харків

Кількість пацієнтів з отруєнням у Харкові зростає протягом останніх трьох днів. За останніми даними центру контролю та профілактики хвороб, отруїлися 57 людей.

День народження в лікарні

День народження Ганна Русецька зустрічає у лікарні №31 — дівчину ушпиталили у середу, 16 червня. Вона їла суші з хлопцем у ресторані "Якіторія", замовляли сет. Вдома відчула себе зле — підвищилася температура, з'явилися характерні для отруєння симптоми.

"Пообіцяли [представники ресторану], що компенсують витрати на лікування та повернуть гроші за наш рахунок у закладі", — розповіла Суспільному Русецька.

"Замовили роли на обід": що відомо про отруєння пів сотні людей у Харкові
Суспільне Харків

Серед пацієнтів з отруєнням — дружина харків'янина Євгена Журавльова, яка замовила в "Якіторії" роли на обід в офіс. Жінку та двох її колег госпіталізували. Євген звернув увагу журналістів Суспільного на те, що перші повідомлення у ЗМІ з офіційних джерел відрізнялися від реальної картини.

"50 людей — ближче до правди, оскільки коли ми надходили, була черга з машин. Лікарі жартували: "Як у ковідній лікарні", — повідомив Євген увечері 17 червня.

В Харкові для всіх хворих не вистачило місць

Перші пацієнти з отруєнням після ресторанних страв до лікарень Харкова звернулися 16 червня. Наступного дня на 12:00 хворих побільшало до 25 людей. Зранку 18 червня Харківська міськрада повідомила про 54 хворих, серед яких 16 дітей, наймолодшому — чотири роки. Стан пацієнтів оцінюють як середньої тяжкості.

"Замовили роли на обід": що відомо про отруєння пів сотні людей у Харкові
Суспільне Харків

"31 лікарня прийняла 41 дорослого, дві людини вже виписалися, 39 на сьогодні ще перебувають у відділенні 31 лікарні. Дитяча лікарня прийняла 14 дітей на сьогодні. Всі діти ще перебувають у лікарні", — сказала на брифінгу 18 червня віцемерка Світлана Горбунова-Рубан.

Деяких хворих довелося везти у Валківську районну лікарню — у 31-й лікарні бракувало місць. Головний лікар Валківської ЦРЛ Богдан Носатов підтвердив Суспільному: з Харкова 18 червня до медзакладу привезли трьох хворих.

Продукти — на експертизі

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб назвали попередній діагноз хворих — гостра кишкова інфекція, вид якої ще не встановили. Клієнти замовляли "переважно суші". По обіді п'ятниці кількість хворих зросла до 57.

"Могло бути забруднення й від співробітників. Наразі в період епідрозслідування відібрані проби продукції, змиви на бактерію групи кишкової палички, на патологічну флору. Відібрана вода на дослідження, обстежені співробітники, 19 людей з персоналу", — каже головна санітарна лікарка області Любов Махота.

"Відібрано філе лосося сире, омлет, рис відварний, курятина відварна, сир м'який, огірок свіжий нарізаний", — повідомила Махота, що нині досліджують у лабораторії.

Свої попередні висновки вже озвучили у Держпродспоживслужбі. Фахівці перевіряли два ресторани на вул. Квітки-Основ'яненка: "Якіторія" та сусідню "Мафію".

"Перевірки не завершені, але порушення вимог щодо сировини й готових харчових продуктів виявлені", — розповіла "Українському радіо Харків" начальниця відділу санепіднагляду та організації розслідування спалахів Держпродспоживслужби області Владлена Гарник.

"Це факти візуального огляду, застосування відеофіксації. Факти спільного зберігання сировини й готових харчових продуктів. Тобто готове з неготовим. Порушення температурно-вологісного режиму зберігання продукції, відсутнє маркування на ємностях зі зберіганням харчових продуктів — це лише початок, оскільки фахівці ще працюють", — сказала Гарник.

Доцентка кафедри харчових технологій у ресторанній індустрії Харківського державного університету харчування та торгівлі Марина Колеснікова навела в ефірі "Українського радіо Харків" світову статистику: 45% отруєнь пов’язані з порушенням технологічних режимів приготування, 35% — з невідповідним зберіганням сировини.

Поліція розслідує справу за ч. 1 ст. 325Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до 51 тисячі гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк — порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням. У прокуратурі опублікували фото з ресторану японської кухні.

"Замовили роли на обід": що відомо про отруєння пів сотні людей у Харкові
khar.gp.gov.ua

Реакція ресторану

Операційна директорка мережі ресторанів Світлана Тимченко розповіла, що скарги надходили тільки від клієнтів "Якіторії", у "Мафії" — окрема кухня.

"Ми вирішили тимчасово закрити ресторани, запросили представників епідслужби для перевірки та дезінфекції. Наша служба якості зв'язалася з відвідувачами, до деяких їздили до лікарні, запропонували компенсувати збитки", — сказала Світлана.

Окрім обстежень ресторану та працівників, ресторан перевіряють документи постачальників яєць, курятини та інших продуктів. Керівниця ресторану каже, що у закладі дотримуються усіх санітарних вимог, у всіх працівників є належні документи, а під час карантину заходи контролю й прибирання посилили.

"Сьогодні ближче до вечора вже будуть перші результати аналізів. Перше, на що ми думаємо — це яйця й курятина. Це те, що входить практично у будь-який склад сету. Один з ролів там у будь-якому випадку такий є", — сказала директорка ресторану "Якіторія" Тетяна Бей.

"Замовили роли на обід": що відомо про отруєння пів сотні людей у Харкові
Суспільне Харків

15 клієнтам за чеками повернули гроші за замовлені страви на загальну суму близько 20 тисяч гривень, уточнила Бей. Обіцяють відшкодувати кошти на лікування — збирають дані.

Читайте також

Масове отруєння у ресторанах Харкова: міська лікарня переповнена, пацієнтів везуть у Валки

На початок