У Миколаєві розробили проєкт щодо соціалізації та психологічної адаптації молоді з інвалідністю

У Миколаєві розробили проєкт щодо соціалізації та психологічної адаптації молоді з інвалідністю

У Миколаєві розробили проєкт щодо соціалізації та психологічної адаптації молоді з інвалідністю
. Колаж Єлизавети Усатенко

У рамках проєкту зі сприяння соціалізації та працевлаштуванню молоді з інвалідністю "Миколаїв – місто можливостей" відбулася перша профорієнтаційна гра для учасників проєкту "Мої хочу". Проєкт став одним із переможців для реалізації коштом Громадського бюджету міста Миколаєва у 2021 році. Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповіла начальниця навчально-наукового центру професійного розвитку ЧНУ ім. Петра Могили, авторка проєкту Людмила Опанасенко.

Мета проєкту: соціалізація та психологічна адаптація молоді з інвалідністю, сприяння працевлаштуванню та самореалізації.

"Пасивна життєва позиція учасників проєкту – це найбільша проблема, з якою доводиться працювати. Головне завдання психологів проєкту, волонтерів – змінити ці внутрішні очікування на рішучі дії стосовно свого майбутнього, навчити молодь з інвалідністю проєктувати своє професійне зростання безперервно", – розповіла Людмила Опанасенко.

За словами психологині, тренерки проєкту Лади Захарової, саме суспільство навчає людей з інвалідністю цієї інерції і безпорадності, тому молоді люди не готові до активної позиції, її треба формувати.

"Всього проєктом передбачено три групи різного рівня розвитку по 15 людей кожна. Відповідно для них проводяться тренінги різної тематичної спрямованості: навчання комунікації, арттерапія, проєктування власного майбутнього, профорієнтаційні, handmade-майстерня для молоді з ментальними порушеннями. Діє також окрема група психологічної підтримки для батьків учасників проєкту", – розповіла авторка та координаторка проєкту Наталія Сараєва.

Читайте також: "500 тисяч гривень виділили миколаївські депутати на компенсації підприємцям"

На завершальній стадії соціологічне дослідження щодо потреб молоді з інвалідністю та проблем з працевлаштуванням. Є окремо анкети і для роботодавців, щоб проаналізувати причини їхніх побоювань брати на роботу людей з інвалідністю. Проте, за словами Наталії Сараєвої, вони неочікувано стикнулися з небажанням і неготовністю роботодавців відверто обговорювати ці питання, що не дає можливості рухатися далі і змінювати ситуацію на краще.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Миколаїв у Viber

На початок