Зняли просто з автобуса: окупанти обвинувачують у шпигунстві вагітну жінку

Зняли просто з автобуса: окупанти обвинувачують у шпигунстві вагітну жінку

Зняли просто з автобуса: окупанти обвинувачують у шпигунстві вагітну жінку
. фото: Медійна ініціатива за права людини

14 травня окупанти на пропускному пункті "Маринівка" затримали Оксану Паршину, яка їхала з Маріуполя до своєї сестри в окупований Донецьк. ЇЇ обвинувачують у шпигунстві. На момент затримання жінка була на 10 тижні вагітності.

Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини.

"При перетині неконтрольованої ділянки україно-російського кордону, представниками так званого міністерства госбезпеки ("мгб"). Оксану просто зняли з автобуса, повідомивши, що перевірять документи та посадять на наступний рейс", - йдеться у повідомленні.

За словами рідних, наступного дня після затримання Оксану привезли до батьківської квартири, де провели обшук. Вони вилучили комп'ютер та релігійну літературу матері.

Згодом родичам жінки повідомили, що її затримали на 30 діб адміністративного арешту.

"Минуло 30 днів, Паршину так і не відпустили. Весь цей час родичі намагалися знайти адвоката. Зі своїх джерел дізналися, що Оксану звинуватили у шпигунстві та переводять до СІЗО", - розказали правозахисники.

До війни Оксана Паршина разом з дитиною жила у Донецьку неподалік аеропорту. У 2014 році її будинок був зруйнований. Деякий час жінка жила з мамою та сестрою, а потім виїхала з окупованого Донецька до Маріуполя.

Що відомо

  • На окупованих територіях Донеччини та Луганщини окупаційна влада незаконно утримує 267 українських громадян, а в анексованому Криму – 109.
  • Український політв'язень Валентин Виговський, якого вже сьомий рік тримають у російській тюрмі, перебуває у важкому психоемоційному стані через повну ізоляцію.
  • Український національний комітет Міжнародної ради музеїв (ІСОМ Ukraine) та Національний комітет ІСОМ Польщі звернулись до Голови ОБСЄ Анн Лінде з проханням сприяти визволенню з полону окупантів співробітниці Горлівського художнього музею Олени Пех.
  • Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на сході України під час засідання 19 травня не змогла домовитись про обмін утримуваними особами. Попри це сторони погодили розблокування роботи двох контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ) на Луганщині.

На початок