Ізоляція та прогулянки у клітці. Омбудсман розповіла про умови утримання політв'язня Виговського

Ізоляція та прогулянки у клітці. Омбудсман розповіла про умови утримання політв'язня Виговського

Ізоляція та прогулянки у клітці. Омбудсман розповіла про умови утримання політв'язня Виговського
. Telegram Людмили Денісової

Український політв'язень Валентин Виговський, якого вже сьомий рік тримають у російській тюрмі, перебуває у важкому психоемоційному стані через повну ізоляцію.

Про це розповіла уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

"Сьогодні отримала повідомлення від матері Валентина з такими тривожними новинами від сина. Він також повідомляє, що продовжує перебувати у повній ізоляції від зовнішнього світу. Телевізор, радіо, газети залишаються недоступними, а прогулянки відбуваються в окремій клітці", - написала вона у Telegram.

За її словами, єдина можливість спілкування для Виговського - паперові листи, але таке листування обмежується на період його тримання в ШІЗО. При цьому вони доходять тільки на адресу батьків, однак останній лист вони отримали від Виговського 22 жовтня 2020 року.

Політв'язень також поскаржився на болі у хребті, однак у тих умовах, де його утримують, він не може отримати належної медичної допомоги.

"Зауважую, що Валентин 7-й рік перебуває у незаконному ув’язненні та наразі його утримують в "ФКУ ИК-11 УФСИН РФ по Кировской области" у приміщенні камерного типу з низкою обмежень. Зокрема, йому заборонені телефонні переговори з рідними, довгострокові побачення, обмежена кількість харчових продуктів, які можна купити в тюремному магазині. У камері постійний холод - коли морози стіни покриваються інеєм", - написала Денісова.

За словами уповноваженої, вже протягом чотирьох років, що Виговського періодично переводять до ШІЗО.

"Такий режим утримання у приміщенні камерного типу – строком 6 місяців та ШІЗО – строком 15 діб, чергують вже майже 4 роки", - зазначила Денісова.

Також до політв'язня не пускають представників консульської служби України в РФ через карантинні обмеження.

Що відомо

  • Виговського засудили до 11 років колонії за шпигунство у грудні 2015 року.
  • 24 грудня на прикордонному пункті Бачівськ, що на Сумщині, близько 40 осіб зустріли політв'язня Кремля Олександра Шумкова родом з Херсона, якого звільнили 24 грудня.
На початок